Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Αμφιλοχία




Στέγες που ανεβαίνουν βαθμιδωτά σε λόφους και μια σειρά από σπιτάκια «χωμένα» μέσα σε μια ιδιαίτερα όμορφη κι ελκυστικήυδάτινη αγκαλιά. Αυτή την αίσθηση δημιουργεί η πανοραμική εικόνα της Αμφιλοχίας. Για να την προσεγγίσει ο επισκέπτης, χρειάζεται να διανύσει –με βάση την Αθήνα- 314 χλμ, που αντιστοιχούν οδικώς σε περίπου 3μιση ώρες ταξιδιού. Η θέση της ήταν, είναι και θα παραμείνει κομβική, μιας και από εδώ περνούν όλοι όσοι έχουν τελικούς προορισμούς κορυφαίες ταξιδιωτικά περιοχές όπως, τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Λευκάδα κ.α. 

      Αυτός άλλωστε είναι κι ο (βασικός) λόγος που η πόλη, έχει συνδυαστεί στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων με «πέρασμα». Μια στάση, που υποδέχεται και φιλοξενεί «φευγαλέους» ταξιδιώτες. Χαρακτηρισμός, βέβαια, που την αδικεί, στην ουσία του, αφού ο συγκεκριμένος τόπος έχει πολύ περισσότερα να δώσει σε όποιον αποφασίσει να του αφιερώσει το χρόνο που του αξίζει. Ή τουλάχιστον έχει τη δυναμική να μετατραπεί στον τελικό προορισμό, κι όχι τη στάση.

 

     Μπαίνοντας κανείς στην πόλη της Αμφιλοχίας το πρώτο πράγμα που αντικρίζει, αφού διασχίσει τον πρώτο κεντρικό δρόμο, είναι το χαρακτηριστικό «στρογγυλό» που καλωσορίζει τους ταξιδιώτες στην παραλιακή λεωφόρο. Μια σειρά από καϊκια (εδώ, νωρίς το πρωί, οι ψαράδες εκθέτουν τους θησαυρούς τους, ανάμεσα στους οποίους φυσικά συμπεριλαμβάνεται η περίφημη και πεντανόστιμη γαρίδα Αμβρακικού) παραταγμένα κατά μήκος του κόλπου, συνθέτουν μια γραφική εικόνα με τις πολυκατοικίες και τα κτήρια που υπάρχουν τριγύρω να μην «χαλούν» την γλυκύτητα και το ρομαντισμό του παραθαλάσσιου σκηνικού. 

      Δεξία κι αριστερά του στρογγυλού απλώνεται το πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης. Café – bars, εστιατόρια, ταβέρνες καιξενοδοχεία δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να καλύψει κάθε του ανάγκη. Η πόλη «ξυπνά» από νωρίς το πρωί, και για όσους την έχουν ζήσει, είναι γνώριμο το συναίσθημα του ότι πραγματικά δεν κοιμάται ποτέ. Βλέπετε, εδώ, κανείς μπορεί να χαλαρώσει, και να έρθει σε επαφή με πανέμορφα φυσικά τοπία, μπορεί όμως παράλληλα να απολαύσει πληθώρα επιλογών σε ό,τι αφορά τηγαστρονομία, αλλά και έντονο nightlife

 

     Οι δύο αυτές «άκρες» της παραλιακής οδού καταλήγουν στις δύο παραλίες της Αμφιλοχίας, την παλιά και την νέα πλαζ, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε. Είναι και οι δύο, άλλωστε, οργανωμένες.

      Ενδιαφέρον όμως, έχει, να περπατήσει κανείς και στα σοκάκια που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, εκεί δηλαδή που από νωρίς το πρωί οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της, δίνουν τον παλμό στην «αγορά», αλλά και έως αργά το βράδυ καλωσορίζουν κόσμο που έρχεται να διασκεδάσει. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από παραδοσιακά καφενεία που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφτεί, προστέθηκαν στο γραφικό σκηνικό των καλντεριμιών αξιόλογες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας που έδωσαν και πάλι ζωή σε αυτό το κομμάτι της Αμφιλοχίας. Μια βόλτα στα δρομάκια αυτά, θα σας κάνει να ξεχάσετε πως βρίσκεστε σε μια σύγχρονη κωμόπολη, θα προκαλέσει το θαυμασμό σας μέσα από τα υπέροχα νεοκλασικά που έχουν απομείνει «ζωντανά», ενώ θα σας συστήσει μια εποχή από τα παλιά που όμως κάνει ηχηρή την παρουσία της έως και σήμερα. 

 

     Φεύγοντας κανείς προς τη νέα πλαζ, θα δει την όμορφη μαρίνα με το Φάρο, ενώ προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση μπορεί να απολαύσει έναν υπέροχο περίπατο στην πεζοδρομημένη και περιποιημένη παραλία. Τα γύρω χωριά αξίζουν την προσοχή σας και σίγουρα θα σας μυήσουν σε αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, μοναδικές. Οι καταρράκτες του Αγίου Βαρβάρου επίσης –σε απόσταση δέκα λεπτών οδικώς από το κέντρο της πόλης- αποτελούν μια «βουτιά» στην ασύλληπτη ομορφιά της φύσης όταν έχει κέφια (μην το χάσετε)!

      Η Αμφιλοχία, δεν είναι ο τόπος καταγωγής μου. Μετά από τόσα χρόνια «κοντά της», ωστόσο είναι καταγεγραμμένη στην καρδιά μου ως τόπος μου. Ένας τόπος απείθαρχος και γοητευτικόςΚυκλοθυμικός και εσωστρεφής. Όμορφος και φιλικός. Είναι μιανεράιδα, σε μια θάλασσα από φώσφορο*. Από εκείνες που αν διασταυρωθούν τα «βλέμματά» σας μια φορά, η πυξίδα σας θα δείχνει πάντα Αμβρακικό

      *Ο Αμβρακικός παρουσιάζει ένα σπάνιο φαινόμενο που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση μικροοργανισμών, το λεγόμενο πλαγκτόν. Για την ακρίβεια, κάποιους μήνες του χρόνου, όταν δύσει ο ήλιος, η θάλασσα αρχίζει να φωσφορίζει, σαν να γεμίζουν τα κύματά της αστέρια.



                    Αρχαιολογικοί Χώροι

Η μακραίωνη ανθρώπινη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή του Βάλτου ανάγεται ήδη στην περίοδο του Μυκηναϊκού πολιτισμού, αφήνοντας πίσω της πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Οι πέντε αρχαίες πόλεις που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Αμφιλοχίας, Αμφιλοχικό Άργος, Λιμναία, Όλπες, Κρήνες και Μπεληχρινιάσα, ανήκαν στους Συμμάχους των Αθηναίων στην διάρκεια των Πελοποννησιακών Πολέμων. Αναφορές σχετικές με την εκστρατεία των Σπαρτιατών στην περιοχή εντοπίζονται στο έργο του Θουκυδίδη, ενώ ο Γάλλος περιηγητής και αρχαιολόγος Leon Heuzey του 19ου αιώνα στο έργο του "Le Mont Olympe et l'Acarnanie" καταγράφει και αναλύει τα αρχαία ευρήματα της περιοχής. Το Αμφιλοχικό Άργος, αρχαία αποικία του Άργους μαζί με τέσσερις ακόμη τοποθεσίες-πόλεις που αποτελούσαν το αρχαίο κράτος της Αμφιλοχίας αναμένουν μια πληρέστερη ανασκαφή από τους αρχαιολόγους. Επίσης στο Μενίδι, στον Εμπεσό, στη Φλωριάδα και σε άλλες τοποθεσίες μαρτυρούνται ίχνη από διάφορεςχρονολογικές περιόδους. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης ξενάγησης στις συγκεκριμένες τοποθεσίες από κάποια κεντρική ή δημοτική αρχή, έτσι ο επισκέπτης θα πρέπει να οργανώσει μόνος του μια περιήγηση στις εν λόγω περιοχές, αν και στις περισσότερες η πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω έλλειψης υποδομών. 

      Αμφιλοχικό Άργος: Βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας σε ένα χαμηλό ύψωμα στη θέση Καινούργιο βρίσκεται κατά τον Θουκυδίδη η σημαντικότερη πόλη του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας, το Αμφιλοχικό Άργος. Κατά τη μυθική παράδοση ήταν αποικία του Άργους της Πελλοπονήσου οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι όμως βεβαιώνουν ότι χτίστηκε πριν τον 5ο αιώνα π.Χ. με παρουσία μάλιστα και κατά την περίοδο της Μυκηναικής εποχής. Σήμερα σώζονται μέρη του αρχαίου τείχους της ακρόπολης, βάσεις από δημόσια κτίρια και ναών καθώς και τα λείψανα του αρχαίου θεάτρου της πόλης. Ακόμη στη περιοχή έχουν βρεθεί αρκετοί τάφοι καθώς και νομίσματα της αρχαίας πόλης, από τον 4ο αιώνα π.Χ. και έως τον 2ο. Όπως όλες οι τοποθεσίες της περιοχής αναμένει την ανασκαφή της από την αρχαιολογική υπηρεσία και η επίσκεψη στο χώρο καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη παρότι είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό. 

      Αρχαία Λιμναία: Τα τείχη της αρχαίας Λιμναίας στεφανώνουν το ανατολικό μέρος της σύγχρονης Αμφιλοχίας. Η πόλη κατά την αρχαιότητα ήταν ιδιαιτέρως σημαντική λόγω της στρατηγικής της θέσης αφού έλεγχε το πέρασμα από την ενδοχώρα της Αιτωλοακαρνανίας στον Αμβρακικό και την Ήπειρο. Σήμερα σώζεται ένα μεγάλο μέρος του τείχους της πόλης, καμαρωτή πύλη στο ανατολικό του τμήμα καθώς και λιγοστά ερείπια αρχαίων και μεσαιωνικών κτισμάτων. Ακόμη σώζονται κομμάτια των τειχών που ξεκινούσαν από την ακρόπολη και κατέληγαν στον Αμβρακικό κόλπο και είναι ορατά σε αρκετά σημεία της σύγχρονης πόλης. Η αρχαία υπόγεια δίοδος που ξεκινούσε από την ακρόπολη και κατέληγε στη βάση του λόφου διατηρείται ακόμη αν και έπειτα από βομβαρδισμό των Γερμανών το 1944 η είσοδος της έχει κλείσει από συντρίμμια. Η πρόσβαση στο χώρο είναι σχετικά εύκολη αφού βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη πόλη της Αμφιλοχίας. 



      Εμπεσσός (Ελληνικούλι): Στη θέση Ελληνικούλι κοντά στο χωριό του Εμπεσσού ο Heuzey είχε ταυτίσει τα ίχνη αρχαίων θεμελίων και τάφων που ήταν ορατά με τη θέση μίας αρχαίας ακρόπολης. Τα κατάλοιπα της οχύρωσης, που ανήκουν σε κάποια αταύτιστη ως τώρα αρχαία πόλη, καταλαμβάνουν την κορυφή ενός κωνικού λόφου νότια του χωριού, σε θέση στρατηγική για τον έλεγχο των χερσαίων περασμάτων. Επιγραφή του 2ου αιώνα π.Χ. έχει βρεθεί εντοιχισμένη στο ναύδριο του Άγ. Γεωργίου. Η ανάβαση στο Κάστρο γίνεται από τον κατάφυτο λόφο και η θέα από την κορυφή είναι υπέροχη καθώς από εκεί είναι ορατή ολόκληρη η κοιλάδα που το περιβάλει. 

      Κρήνες: Οι Κρήνες βρίσκονται σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από το αρχαίο Αμφιλοχικό Άργος, πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας - Ιωαννίνων, στη θέση "Παλιαυλή". Από τα ελάχιστα που γνωρίζουμε για τις Κρήνες είναι ότι ήταν μία από τις πέντε, συνολικά, πόλεις του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας. Ο ρόλος της πόλης πρέπει να ήταν κυρίως φρουριακός λόγω της στρατηγικής της θέσης από όπου εποπτεύεται σχεδόν ολόκληρος ο Αμβρακικός κόλπος. Το όνομά τους, προφανώς, το πήραν από τα αναβλύζοντα νερά που υπήρχαν, και συνεχίζουν να υπάρχουν έως τις μέρες μας, στη βάση του λόφου. Τα τείχη της πόλης σώζονται έως σήμερα αν και περιμένει και αυτή με τη σειρά της να ανασκαφεί. Η πρόσβαση σε αυτή είναι αρκετά εύκολη και η θέα από αυτή είναι άκρως εντυπωσιακή αφού είναι ορατός ολόκληρος ο Αμβρακικός κόλπος και η γύρω κοιλάδα. 

      Αρχαίες Όλπες: Ένα χιλιόμετρο από το χωριό της Μπούκας στο λόφο Αγριλοβούνι βρίσκονται οι αρχαίες Όλπες όπου κατά τον Θουκυδίδη ήταν στην αρχαιότητα τα τειχισμένα δικαστήρια του κοινού των Ακαρνάνων. Κατά πάσα πιθανότητα, το δικαστικό συγκρότημα των Ολπών ανεγέρθηκε από τους αρχαίους Ακαρνάνες και τους αρχαίους Αμφιλόχους, μετά την κοινή τους νικηφόρα μάχη, εναντίον των Αμβρακιωτών. Σήμερα στο χώρο σώζονται πολλές διαμορφωμένες πέτρες, βάσεις κτιρίων και ναού. Η απόσταση από το Αμφιλοχικό Άργος είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και έχει άμεση οπτική επαφή και με τις αρχαίες Κρήνες. 

      Μενίδι (Αγριλιές, Παλαιοκούλια): Το σημαντικό παραλιακό πέρασμα της περιοχής του Μενιδίου είχε προστατευθεί στην αρχαιότητα με δύο αρχαία φρούρια, στις θέσεις Αγριλιές και Παλαιοκούλια. Στη θέση Αγριλιές, στα βόρεια του Μενιδίου διατηρούνται κατάλοιπα μικρής οχύρωσης, συγκεκριμένα δύο κυλκικοί πύργοι που ενώνονται με διπλό τείχος. Σημαντικότερο φαίνεται ότι ήταν το κάστρο στη θέση Παλαιοκούλια, στην κορυφή του Μακρυνόρους, ανατολικά του Μενιδίου. Εκεί υπήρχε μικρή ακρόπολη με πέντε πύργους, η οποία συνδεόταν προς νότο με έναν μεγάλο τετράγωνο πύργο. Σήμερα σώζονται επίσης ίχνη του εξωτερικού περιβόλου, ο οποίος είναι ωστόσο περισσότερο κατεστραμμένος. 

      Μπελιχρηνιάσσα: Η θέση της αρχαίας πόλης Μπελιχρηνιάσσα εντοπίζεται ανάμεσα από την κοινότητα της Κεχρινιάς και του οικισμού "Κάναλος". Η Μπελιχρηνιάσσα ήταν σίγουρα συνοριακή πόλη, στα σύνορα του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας, με την αρχαία χώρα των Αγραίων. Οι απόψεις των ειδικών διίστανται σχετικά με το αν η Μπελιχρηνιάσσα ήταν μία ακόμη από τις πέντε πόλεις του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας ή αν ανήκε στην αρχαία χώρα των Αγραίων. Σήμερα σώζονται τείχη αρχαίου κάστρου, μία αρχαία κυκλική δεξαμενή καθώς και πολλοί τάφοι. Μυκηναϊκός τάφος μεγάλης αρχαιολογικής αξίας όπου ανακαλύφθηκε πρόσφατα καταδεικνύει την αρχαιότατη κατοίκηση και σημασία της περιοχής. 



      Αμπρακιά: Η Ιστορία της Αμπρακιάς ξεκινά με τη μετοίκηση εκεί, των κατοίκων της αρχαίας Λιμναίας μεταξύ του 6ου και του 9ου αιώνα μ.Χ. πιθανότατα για να αποφύγουν πειρατικές επιδρομές. Στη Μεσαιωνική αυτή τοποθεσία σήμερα σώζονται ερείπια από σπίτια και πύργους καθώς και ο μεταβυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος το 1680. Η πρόσβαση στη τοποθεσία είναι αρκετά εύκολη και προσφέρει μια ιδιαιτέρως όμορφη θέα στη λίμνη Αμβρακία όπου βρίσκεται στη βάση του λόφου. 

      Πατιόπουλο, Χαλκιόπουλοι, Φλωριάδα: Αταύτιστες αρχαίες τοποθεσίες υπάρχουν σε κοντινές αποστάσεις από τα χωριά Πατιόπουλο, Χαλκιόπουλοι και Φλωριάδα. Ερείπια ακρόπολης υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από το χωριό της Φλωριάδας όπου ανάγονται στην Ελληνιστική εποχή. Ακόμη τείχη και ίχνη κτιρίων βρίσκονται σε ακρόπολη που χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους σε κοντινή απόσταση από το χωριό Χαλκιόπουλο στη περιοχή Παλιόκαστρο.










Πηγή www.valtosprovince.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου για τον θάνατο του 51χρονου

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει: «Από τη Διοίκηση του Γ. Ν. Aιτωλοακαρνανίας γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με Ιατρικό Ανακοινωθέν της 23/...