Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΟΑΕΔ: Σε ποιες κατηγορίες ανέργων θα ζητήσει πίσω το επίδομα ανεργίας

oaed2
Πρόκειται για περίπου 60 περιπτώσεις ανέργων στη Ρόδο, οι οποίοι δεν προχώρησαν σε αναστολή καταβολής του επιδόματος ανεργίας, ως όφειλαν, παρά το γεγονός ότι είχαν ενταχθεί σε προγράμματα φοίτησης σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του νησιού.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του Οργανισμού στο νησί εντόπισαν πριν από ένα μήνα την παρατυπία και ενημέρωσαν τη διοίκηση στην Αθήνα για τα περαιτέρω. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής ενημερωτικών επιστολών προς κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ανέργων, όπου αναγράφεται ρητά και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ποσό της επιστροφής υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού επισημαίνουν όμως ότι τελικά, οι άνεργοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, παρά το λάθος που έκαναν, θα αποφύγουν να επιστρέψουν τα οφειλόμενα.

Απλώς θα προβούν σε μια διαδικασία ιδιότυπου συμψηφισμού που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις και έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, το θέμα τους θα φτάσει στο ΔΣ του Οργανισμού. Ακολούθως θα ζητηθεί από τους ανέργους αυτής της κατηγορίας, μόλις ολοκληρώσουν τη φοίτηση στο ΙΕΚ της αρεσκείας τους, να υποβάλλουν αίτηση επαναχορήγησης του επιδόματος ανεργίας, για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται. Έτσι, τα χρήματα που υποτίθεται πρέπει να δώσουν πίσω, θα ζητούν να τους επιστραφούν μέσω νόμιμης πια, καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Στο σημείο αυτό οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα πραγματοποιήσουν, άτυπα, έναν απλό συμψηφισμό και θα καλύψουν τη διαφορά που προκύπτει από το ποσό που ήδη έχει χορηγηθεί σε αυτούς τους ανέργους.

Η διοίκηση του Οργανισμού πάντως επεξεργάζεται τρόπους αλλαγής της εν λόγω διάταξης νόμου (1545/1985) καθώς δεν φαίνεται να διευκρινίζεται με σαφήνεια πότε δεν λογίζονται ως άνεργοι οι μαθητευόμενοι σε επαγγελματικές σχολές και σε ΙΕΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αμφιλοχία :Mια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική και ταλέντο.

Η αίθουσα του Δημαρχείου Αμφιλοχίας ανοίγει τις πόρτες της για μια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική και ταλέντο, την ερχόμενη Κυριακ...