1.
 Ειδικό επίδομα για την προστασία των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

2. 
Επίσης επίδομα ανεργίας – με ευνοϊκότερους όρους – θα δίδεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Το σχετικό επίδομα προβλέπεται και στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά στην πράξη λαμβάνεται από ελάχιστους λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων.

3. 
Απαλλαγή ορισμένων ειδικοτήτων ελεύθερων επαγγελματιών από εισφορές, στην περίπτωση που δεν ασκούν το επάγγελμά τους. Πρόκειται για τις περιπτώσεις δικηγόρων και μηχανικών, οι οποίοι με τον νόμο Κατρούγκαλου υποχρεώνονται να καταβάλουν εισφορές ακόμη και όταν δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Με το νομοσχέδιο διαχωρίζεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών.

4.
 Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και αυστηρότερα μέτρα για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας για τις περιπτώσεις αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Θεσπίζονται αυστηρά μέτρα που φθάνουν ακόμη και στο κλείσιμο μια επιχείρησης που παραβιάζει τη νομοθεσία. Επίσης, οι επιχειρηματίες που θα παρανομούν θα αποκλείονται για συγκεκριμένο διάστημα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ) και από τις συμβάσεις του δημοσίου. Ταυτοχρόνως, θεσπίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.

Οι αναπηρικές συντάξεις

5. 
Προβλέπεται διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση.
Ταυτοχρόνως, προβλέπεται η παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, εφόσον εκκρεμεί η εξέτασή του από τις υγειονομικές επιτροπές (ΚΕΠΑ).