Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Θετικά αποτελέσματα περιμένει από τα αιολικά η Αμφιλοχία - Ξεκίνησαν τα αντισταθμιστικά



Χωρίς ιδιαιτέρες αντιδράσεις δέχθηκαν το αιολικό πάρκο, οι κάτοικοι του δήμου Αμφιλοχίας, το οποίο κατασκευάζεται στο όρος Πεταλάς, καθώς τα ανταποδοτικά, είναι προς το συμφέρον τους.

Από τη στιγμή μάλιστα που, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, Απ. Κοιμήσης, δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα, δεν υπάρχει λόγος να προκληθούν αντιδράσεις.

Το αιολικό πάρκο κατασκευάζεται από την εταιρεία «Μυτιληναίος» και περιλαμβάνει 21 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αμφιλοχίας και 3 που ανήκουν στο δήμο Αγρινίου, οι οποίες έχουν μάλιστα φθάσει με πλοία στο λιμάνι του Μεσολογγίου και έχουν αποθηκευτεί σε συγκεκριμένους χώρους, ώστε, όταν διαμορφωθούν οι βάσεις, να μεταφερθούν στη θέση τους με μεγάλα φορτηγά.

Ήδη έχει διανοιχθεί ο δρόμος, ο οποίος έχει ένα ικανό πλάτος για την διέλευση των μεγάλων οχημάτων εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους κτηνοτρόφους, που άνετα πλέον θα μπορούν να φθάνουν ως τους στάβλους τους.

Επιπλέον γίνονται δυο ακόμη αιολικά πάρκα από δυο εταιρείες στο Περδικάκι και στα Βρουβιανά, που περιλαμβάνουν από 16 ανεμογεννήτριες έκαστο. Αυτό που κατασκευάζεται πάντως στον Πεταλά θεωρείται από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Τα ανταποδοτικά της εταιρείας προς το δήμο Αμφιλοχίας, έχουν ξεκινήσει από τώρα, καθώς ήδη έχει δωρίσει τις καινούργιες στολές στη Φιλαρμονική, χρηματοδότησε την ανακατασκευή του σχολείο στην Κεχρινιά, ενώ κατά διαστήματα χρηματοδοτεί εκσκαφικά μηχανήματα φορτηγά κλπ., για διάφορα μικροέργα που χρειάζεται ο δήμος, όπως είναι η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και άλλα.

Αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην συμφωνία των ανταποδοτικών, αλλά αποτελούν την βοήθεια που θέλει να προσφέρει η εταιρεία στην περιοχή.

Η συμβατική υποχρέωσή της απέναντι στο δήμο, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία των ανεμογεννητριών, είναι η απόδοση του 2,7% του κέρδους. Το 1,7% θα παίρνει η περιοχή όπου εγκαθίσταται το αιολικό πάρκο δηλαδή Κεχρινιά και Στάνος και το υπόλοιπο 1%, αφαιρείται από την αξία του ρεύματος των καταναλωτών των δυο Τοπικών Κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν θα πληρώνουν ρεύμα, ενώ και η περιοχή θα δέχεται επισκεψιμότητα, αφού τα αιολικά πάρκα αποτελούν ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού.

Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα του έργου είναι και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τουλάχιστον για το διάστημα κατασκευής, όπου εργάζονται πολλά από τα μηχανήματα που είχαν μείνει χωρίς δουλειά μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.

Έτσι για ένα περίπου χρόνο θα υπάρχει δουλειά για πολύ κόσμο στην περιοχή και στη συνέχεια ο κ. Κοιμήσης, ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει το έργο της αντλησοταμίευσης στην Αλευράδα, που είναι αρκετά μεγάλο και θα διαρκέσει δυο χρόνια.

Στόχος της δημοτικής αρχής Αμφιλοχίας, σύμφωνα με το δήμαρχο είναι, η περιοχή να μετατραπεί σε πάρκο εναλλακτικών μορφών ενέργειας με όλα τα κέρδη που μπορεί να έχει, τόσο σε επίπεδο ενέργειας όσο και επισκέψιμου ενδιαφέροντος, αφού πλέον αυτές είναι οι προοπτικές ενός τόπου…

(Β. Βήττα, aixmi-news.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Καιρός για την πόλη της Αμφιλοχίας - αίθριο καιρό και έντονη ζέστη για την εποχή που διανύουμε

Σύμφωνα με το  meteoclub.gr με αίθριο καιρό και  έντονη ζέστη για την εποχή που διανύουμε,θα περάσουν το Σ/Κ που μας έρχεται,ο...