Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Πότε καταβάλλονται τα 800 ευρώ των αναστολών

Η τελευταία ημέρα των δηλώσεων για την αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή είναι η Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

 Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Το υπουργείο είχε δώσει 10ήμερη προθεσμία ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των κλειστών επιχειρήσεων για τα 800 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αυτή τη φορά το χρονικό διάστημα ήταν πολύ σύντομο, έτσι ώστε το υπουργείο και οι φορείς να αξιολογήσουν εγκαίρως τα στοιχεία και να ξεκινήσουν νωρίτερα οι πληρωμές των αποζημιώσεων του Νοεμβρίου.

Οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν επί του ποσού των 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, η πληρωμή των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή των αποζημιώσεων επί των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου, και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου. Μια ημερομηνία που υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας είναι η 11η Δεκεμβρίου.

Σε δύο φάσεις η αποζημίωση

Από την ερχόμενη Παρασκευή, και έως τις 3 Δεκεμβρίου το αργότερο, οι επιχειρήσεις θα λάβουν το μεγαλύτερο τμήμα της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο του lockdown (7/11 – 30/11).

Μετά τις 7 Δεκεμβρίου θα λάβουν το τμήμα της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (για παράδειγμα 3/11 – 6/11) για τις οποίες η επιχείρηση θεωρείται πληττόμενη.

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες θα λάβουν ολόκληρη την αποζημίωση τον Δεκέμβριο.


 Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown μπορούν να δηλώσουν πληττόμενες από 3 έως και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για την περίοδο που όλη η Ελλάδα είχε βαφτεί σε “κόκκινες” και “κίτρινες ζώνες”, ώστε οι εργαζόμενοί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά:

106 ευρώ για τις 4 ημέρες από 3 Νοεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν μετά τις 7/12) και

640 ευρώ για τις ημέρες από 7 έως 30 Νοεμβρίου (θα τα λάβουν 27/11 – 3/12).

Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν δηλώσει αναστολές συμβάσεων για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (3/11 – 6/11) ως πληττόμενη, η ειδική αποζημίωση θα είναι:

640 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 7 Νοεμβρίου,

587 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 9 Νοεμβρίου, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής,

400 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή εργαζόμενους σε μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdown ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1η Νοεμβρίου, ώστε να λάβουν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ. Και σε αυτές τις περιοχές η ειδική αποζημίωση σπάει σε δύο τμήματα, πριν και μετά το εθνικό lockdown.

Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, η ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου είναι “αλά καρτ”, με βάση τα τοπικά, κλαδικά και το εθνικό lockdown».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έκτακτο Παραιτήθηκαν οι Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Μπρατάκος,

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον...