Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Αναστάτωση στους υγειονομικούς για την εντολή να δηλώσουν αν θα εμβολιαστούν, εντός 24 ωρών

  

Πολλοί υγειονομικοί του ΕΣΥ ανησυχούν πως αν αρνηθούν τον εμβολιασμό, για τον οποίο δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση τους, θα έχουν κυρώσεις, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου. Προβληματίζει η «κατεπείγουσα εντολή» του Υπ. Υγείας.

Για άστοχους χειρισμούς σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών για τον κορονοϊό κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αλλά και το μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Δέσποινα Τοσονίδου, η οποία μίλησε στο iEidiseis.

Σε σχετική δήλωση του ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ανέφερε: «Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Μάλιστα θα δώσουμε το καλό παράδειγμα. Όμως, σήμερα διαπιστώσαμε από πλήθος τηλεφωνημάτων από συναδέλφους ότι χάλασε το κλίμα στα νοσοκομεία και υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα».

Τούτο συνέβη λόγω της «κατεπείγουσας εντολής του υπουργείου Υγείας να δηλώσουν οι υγειονομικοί έως αύριο πρωί την επιθυμία τους να εμβολιαστούν ή όχι».

«Αυτό το κλίμα εξαναγκασμού δημιουργεί προβληματισμό μεταξύ των συναδέλφων», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος. «Ζητούν μέχρι αύριο πρωί ενυπόγραφα δήλωση επιθυμίας εμβολιασμού ή όχι με όλα τα στοιχεία και με τους διοικούντες να αφήνουν υπονοούμενα ότι σε περίπτωση άρνησης θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις», εξήγησε, παρότι «ακόμη δεν έφθασαν τα εμβόλια στη χώρα».

«Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό από τις επιτροπές λοιμώξεων και με νηφάλιο τρόπο να πεισθούν οι συνάδελφοι με επιχειρήματα», τόνισε ο ίδιος. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει πως ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα επιτευχθεί «με ενημέρωση και πειθώ», ενώ πρότεινε «να μείνει ανοικτή σε ημερομηνία η επιθυμία των συναδέλφων να εμβολιαστούν».

Για «προβληματικά χαρακτηριστικά» της σχετικής εντολής των ΥΠΕ μίλησε και η κ. Τοσονίδου. Σύμφωνα με την ίδια, ερωτηματικά προκαλεί η διαφαινόμενη δημιουργία ενός «database» για το οποίο δε ζητούνται μόνο ο ΑΜΚΑ και τα ονοματεπώνυμα των υγειονομικών αλλά και στοιχεία όπως το ΑΦΜ κλπ..

Την ίδια ώρα, από το Υπουργείο Υγείας «δε μας έχουν ενημερώσει για τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το εμβόλιο, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση» για τον τρόπο με τον οποίο ζητούνται οι προαναφερθείσες δηλώσεις. Στο κλίμα αυτό η κ. Τοσονίδου εκτιμά πως παίζει το ρόλο της και «σχέση κυβέρνησης – υγειονομικών η οποία δεν είναι απλώς κακή αλλά φτάνει σε βαθμό απαξίωσης».

«Ζητούμε δύο πράγματα», κατέληξε η γιατρός, σε σχέση με τον εμβολιασμό: «Αφενός, να δοθεί χρόνος για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, όπως απαιτείται, και να ανακληθεί, έως τότε, το σχετικό έγγραφο των ΥΠΕ, και αφετέρου, να εξοπλιστούν επαρκώς με προσωπικό και υλικά τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

θρήνος στην Πολεμική αεροπορία Νεκρός επισμηνίας

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (24.04.2024) στην Τανάγρα, καθώς ένας επισμηνίας έχασε την ζωή του στην 114 ...