Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 και γιορτάζεται παγκοσμίως, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο μέρος του διμερούς αφιερώματος της εκπομπής «Roads» του Πάνου Χαρίτου (παραγωγής 2018).


ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΗΡΗ – ΜΕΡΟΣ Α

Πρώτο μέρος ενός διμερούς αφιερώματος της εκπομπής «Roads» στα άτομα με αναπηρίες. Συμπολίτες μας με κάποια αναπηρία δίνουν τη δική τους εμπειρία για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Σχολιάζονται τα ζητήματα πρόσβασης και κίνησης ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα αλλά και με προβλήματα όρασης στο αστικό περιβάλλον και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και το ζήτημα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε χώρους πολιτισμού (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκθέσεις), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης-με δύσκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και την απουσία κάποιας προσβάσιμης σε άτομα με προβλήματα όρασης έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, θίγεται ακόμα, το ζήτημα της εργασίας των ατόμων με αναπηρία, και παρουσιάζεται το επιτυχημένο παράδειγμα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μύρτιλλο» που εργοδοτεί άτομα με αναπηρία. Σχολιάζεται, τέλος, το ζήτημα των διαπροσωπικών σχέσεων, της κοινωνικής απομόνωσηςαποκλεισμού, ή και bullying στο σχολείο και υπογραμμίζεται η ανάγκη εξοικείωσης με την αναπηρία και κατανόησης της διαφορετικότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν ο  πρόεδρος ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΚΑ Γρηγόρης Μούσιος και η  Αντιπρόεδρος Κορίνα Θεοδωρακάκη, η Διευθύντρια της  Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, ο πρόεδρος του ΔΣ ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, η γραμματέας της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μύρτιλλο» Σοφία Παππά και η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Μύρτιλλο» Γεωργία Βαμβουνάκη, η εργαζόμενη στην επιχείρηση Μάγδα Κιαμουρτζή και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία-Σενάριο: Πάνος Χαρίτος
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης
Δημοσιογραφική επιμέλεια-έρευνα: Αφροδίτη Ζούζια

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λουκόπουλος

Παραγωγή: 2018

Ημερομηνία προβολής: 14 Νοεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αμφιλοχία :Mια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική και ταλέντο.

Η αίθουσα του Δημαρχείου Αμφιλοχίας ανοίγει τις πόρτες της για μια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική και ταλέντο, την ερχόμενη Κυριακ...