Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Γώγος: Δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση – Ίσως δεν ανοίξουν τα σχολεία 7/1


Νέα δραματική έκκληση του καθηγητή καθώς «με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» της πανδημίας. Για τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως, ενώ τα σχολεία δεν δεδομένο πως θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει» υπογραμμίζει.


 Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου αφήνει ο Χαράλαμπος Γώγος, ενώ αποκλείει το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (11/12), ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας προειδοποίησε μάλιστα ότι «με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στους πολίτες: «ο κόσμος έχει χαλαρώσει πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει.  Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κινδυνεύει κι ο ίδιος κι οι γύρω του να υποστούν σοβαρό χτύπημα υγείας από τον ιό… Όλοι να δουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και να προφυλαχθούν οι ίδιοι». 


«Υπάρχουν συμπληγάδες, μια δύσκολη ισορροπία, κουρασμένος κόσμος, επιχειρήσεις που φυτοζωούν, εμείς προσπαθούμε να σώσουμε υγειονομικά το θέμα η κυβέρνηση να αφήσει κάποιες χαραμάδες οικονομικά» παραδέχθηκε.


Αναφερόμενος στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε ότι αυτή πρέπει να συνεχιστεί μετά τις 9 το βράδυ ακόμα και στις γιορτές.

Όσον αφορά τις εκκλησίες ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι δε γίνεται να ανοίξουν πλήρως. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας.


 «Δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση»

«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως  μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε.

«Υπάρχει ακόμα διασπορά, θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο» να υπάρχει τρίτη επιδείνωση, εξήγησε ο κ. Γώγος. Και πρόσθεσε: «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά τις γιορτές, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα. «Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’» είπε ο κ. Γώγος. 

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λουτρό Αμφιλοχίας: Σπαρακτικές στιγμές στην κηδεία του 39χρονου Δημήτρη Ντζαρή

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και σπαραγμού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Απριλίου η κηδεία του 39χρονου Δημήτρη Ντζαρ...