Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Ακυρότητα απόφασης δημοτικού συμβουλίου ;

ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ (ΠΟΛΙΤΙΚΑ) Η' ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Η δημοτική αρχή, στην προσπάθεια της να δείξει στους πολίτες πόσο πολύ ενδιαφέρεται για την πόλη, τον Αμβρακικό και το περιβάλλον και "υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα" για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου και του τουρισμού από τα "συμφέροντα" και τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και άνευ ουσίας, που όμως μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον τόπο μας.

 Εξηγούμαι:
Με την υπ' αριθμ. 90/30-11-2020 απόφαση του, το δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας, στρέφεται κατά της υπ'αριθμ.23/2020 απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Π.Σ Δυτικής Ελλάδας, σχετικά με θετική γνωμοδότηση, της τελευταίας, για την δημιουργία στο Μενίδι εγκαταστάσεων υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)
Η απόφαση όμως αυτή του δημοτικού συμβουλίου πάσχει από ακυρότητα για δύο λόγους:

1) Σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 3 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, έπρεπε η πρόσκληση για την συνεδρίαση (11.275/26-11-2020), να σταλεί -εκτός των δημοτικών συμβούλων και δημάρχου- ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ, αφού το θέμα αφορούσε την περιοχή του. 

Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ και έτσι ο Δ. Βανάκας δεν παραστάθηκε στις 30/11/2020 στο συμβούλιο, αφού δεν ειδοποιήθηκε.

Αυτό δεν έπρεπε να το γνωρίζει η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου; Η' το γνώριζαν;

Σημειωτέον δε ότι σε ισχυρισμούς δημοτικού συμβούλου  ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου γνώριζε, ο κ. Βανάκας έστειλε την επομένη, 1-12-2020, επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο, με την οποία αρνείται οργισμένα τα περί γνώσης του για το θέμα του δημοτικού συμβουλίου (ιχθυοκαλλιέργειες) και αναφέρεται σε φήμες -που δεν ενστερνίζεται- ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος έχει...συμφέροντα από την απομάκρυνση μονάδας στο Μενίδι, αφού, στην ίδια περιοχή, διατηρεί ακίνητη περιουσία (γεγονός που σημαίνει αύξηση οικονομικής και τουριστικής αξίας, αν φύγουν οι εγκαταστάσεις).


Να τονίσω εδώ ότι, έτερος δημοτικός σύμβουλος  του ίδιου ψηφοδελτίου με τον προηγούμενο, σωστά είχε επισημάνει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αναγκαιότητα να προηγηθεί απόφαση του τοπικού συμβουλίου Μενιδίου και μετά να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν εισακούστηκε όμως...

ΑΡΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ (90/30-11-2020) ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝ ΕΚΛΗΘΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ.
2) Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρ. 67, του Ν. 3852/2010, η συζήτηση θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, πρέπει να αιτιολογείται ειδικά ως προς τον ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του θέματος.
Το συγκεκριμένο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών "ήρθε" στο συμβούλιο στις 30-11-2020 ως κατεπείγον και εκτός ημερησίας διάταξης. 

Όμως το ίδιο θέμα ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ στο πρηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου και μάλιστα συνεστήθη και επιτροπή!!! που δεν συνεδρίασε ποτέ.

ΠΟΣΟ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΤΙΣ 30-11-2020, ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ 50 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟ;

Εδώ δεν "μπήκαν στον κόπο" να ασχοληθούν επί 1,5 μήνα, πως το ίδιο θέμα "έγινε" κατεπείγον, χωρίς ν'αλλάξουν τα δεδομένα;

ΑΡΑ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΠΑΣΧΕΙ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ, ΑΦΟΥ ΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΘΕΜΑ, ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ.

Εύλογα ερωτήματα:

-Γνώριζε η δημοτική αρχή περί ακυρότητας της απόφασης; Αν όχι είναι αδιάβαστοι και ανεπαρκείς. 

Αν ναι τι σκοπούς εξυπηρετεί η έκδοση αποφάσεως που πανεύκολα προσβάλλεται;

Το να εμφανίζονται ως "μαχητές" της προστασίας του Αμβρακικού, με τέτοιες αποφάσεις, μόνο ειρωνικά σχόλια μπορούν να προκαλέσουν. Και κυρίως όταν γνωρίζουν ότι ούτε καν θα ρωτηθούν για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, από την κεντρική διοίκηση.
Θα έπρεπε έστω να παραδειγματιστούν από τους πραγματικούς αγώνες των φορέων διπλανών δήμων, για το ίδιο θέμα.

Προσωπικά -και προς αποφυγή κακοηθειών- είμαι αντίθετος με την εγκατάσταση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και συμφωνώ να απομακρυνθούν οι ΜΗ νόμιμες.

Η πραγματικότητα κάνει, τελικά, την ισχυρότερη αντιπολίτευση στους τραγικούς χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

 Ο καθένας μας ας προβληματιστεί και ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
Αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κατερίνα Ρίζου : Επισκέψεις και συναντήσεις σε Αμφιλοχία και Άρτας

Σε ένα πολύ φιλόξενο κλίμα η κ. Ρίζου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζομένους και να ενημερωθεί από τον Δήμαρχο κ...