Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

«Click away», «e-shop» και «e-commerce»: Τι είναι και ποιες οι διαφορές τους

 

Στο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων με τη μέθοδο του «click away», προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες «Harrods» στην Ελλάδα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Τι είναι ωστόσο η μέθοδος του «click away» και πώς λειτουργεί; Όπως εξηγεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών από τα καταστήματα χωρίς να μεσολαβεί courier.

Συγκεκριμένα, το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

  1. Ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
  2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής, παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
  4. «Η μέθοδος του «click away» θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΕΒΕΠ.


Όσον αφορά στο «e-shop» και στο «e-commerce», είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες.

Τι είναι e-shop;

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι «ο τόπος» όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να «επισκέπτονται» από οπουδήποτε έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης από το κινητό, το τάμπλετ ή το φορητό/σταθερό υπολογιστή τους.

Τι είναι E-commerce;

Από την άλλη, ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται και ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), είναι η μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop).

\

Με άλλα λόγια, είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων όσον αφορά στις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων.

Για πολλούς, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, ωστόσο μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποτρόπαιο θέαμα χελωνών σε κάδο απορριμμάτων στο Χαλκιόπουλο Αμφιλοχίας

Εξοργίστηκαν κάτοικοι του Χαλκιόπουλου τού Δήμου Αμφιλοχίας από το αποτρόπαιο θέαμα χελωνών σε κάδο απορριμμάτων. Είχε και στο π...