Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο Pfizer: Γιατί είναι λιγότερες οι δόσεις για Ελλάδα, ΕΕ - Τι λέει κοινοτική πηγή


 Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσουν έστω και συμβολικά οι εμβολιασμοί για την προστασία από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.


Από τις 21 έως και τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/Biontec από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα η τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από 3 με 4 ημέρες αναμένεται η διανομή των εμβολίων στις χώρες και οι εμβολιασμοί όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάεν θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη.


Συνεπώς οι πρώτοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα γίνουν πριν την Πρωτοχρονιά και περί τις 27 Δεκεμβρίου.


Λιγότερες οι ποσότητες σε όλη την Ευρώπη – 300.000 δόσεις για Ελλάδα


Η αρνητική εξέλιξη ωστόσο είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ θα φτάσουν λιγότερες δόσεις του εμβολίου από όσες είχαν αρχικά υπολογιστεί.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις αντί για 500.000. Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα  μας, θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτήθηκε πόσες δόσεις του εμβολίου περιμένει η ΕΕ έως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο.


Ανώτερη κοινοτική πηγή, παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Παλαιολόγο, υπάρχει ζήτημα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Pfizer για το θέμα.


Τι συμβαίνει με τις πρώτες ύλες


Η Pfizer παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους.


Ειδικότερα ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως. Η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

 


Πηγή: skai.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Παράταση έως 15 Ιουλίου 2021 στις αιτήσεις για δωρεάν παροχή τηλεοπτικού εξοπλισμού

Ο Δήμος Αμφιλοχίας ενημερώνει ότι παρατείνεται έως τις 15 Ιουλίου 2021 η διαδικασία αιτήσεων για δωρεάν παροχή τηλεοπτικού εξοπλ...