Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

«Καμπανάκι» από επιστήμονες: Η τροφική δηλητηρίαση μεταδίδεται με το σεξ

 


Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση να κολλήσει; Μπορεί, και μάλιστα μέσω του σεξ! Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα διαπίστωσαν ότι η καμπυλοβακτηριδίωση, η πιο κοινή τροφική μόλυνση στον δυτικό κόσμο, μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της σεξουαλικής επαφής και καλούν τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς, ώστε να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή όταν έχουν κάποια τροφική δηλητηρίαση.

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία και οι γιατροί θα πρέπει να μιλούν στους ασθενείς για τους κινδύνους που ενέχει η σεξουαλική επαφή


Αν και η μόλυνση με καμπυλοβακτηρίδιο δεν είναι κατά κανόνα σοβαρή, προκαλεί διάρροια, η οποία μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από τις εργασιακές υποχρεώσεις τους, να μειώσει την παραγωγικότητά τους ή ακόμα και να σταθεί η αφορμή να χάσουν τη δουλειά τους» σχολίασε σε μάλλον δραματικό τόνο η δρ Katrin Kuhn, επικεφαλής της έρευνας.

Οι μολύνσεις με καμπυλοβακτηρίδιο συνήθως προκύπτουν όταν οι άνθρωποι τρώνε όχι καλά μαγειρεμένο κοτόπουλο, πίνουν γάλα που δεν έχει παστεριωθεί ή καταναλώνουν νερό που έχει μολυνθεί από περιττώματα ζώων τα οποία είναι φορείς. Ωστόσο αυτοί οι τρόποι μετάδοσης δεν μπορούν να εξηγήσουν πάντα τα πολλά περιστατικά μολύνσεων. Γι’ αυτό οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν μεταδίδεται το συγκεκριμένο βακτήριο και με άλλους τρόπους.

Στην έρευνα οι ειδικοί εστίασαν στους άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές, μετά την έξαρση μολύνσεων με καμπυλοβακτηρίδιο στη βόρεια Ευρώπη μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι τα επίπεδα καμπυλοβακτηριδίωσης ήταν 14 φορές υψηλότερα σε ομοφυλόφιλους άνδρες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αιτωλοακαρνανία 15χρονη χτύπησε με γροθιές τήν 17χρονη αδερφή της και συνελήφθη

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, μια 15χρονη, για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων,...