Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Επιχείρηση Berber: Πως πιάστηκε μέλος διεθνούς κυκλώματος πλαστογράφων

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν πειρατές, ο διάσημος πρώην ζογκλέρ του ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν, ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης Καρίμ Μπενζεμά  και ένας 34χρονος Αλγερινός; Την καταγωγή τους, η οποία ήταν η αφορμή, για να ονομαστεί η επιχείρηση Ελλήνων και Γάλλων αστυνομικών «BERBER» που παραπέμπει στους Βερβερίνους.

Οι Βερβερίνοι αποτελούν το ένα τρίτο του αλγερινού πληθυσμού και αισθάνονται στη χώρα τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι ήθελε να ξεφύγει ο νεαρός και ήρθε στην Ευρώπη και την χώρα μας. Μόνο που η παραβατική του συμπεριφορά έγινε αντιληπτή και ξεκίνησε η παρακολούθηση του.  

Συνελήφθη στο σπίτι του στον Κολωνό, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης καθώς σε «βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις Γαλλικές Αρχές για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την πλαστογραφία εγγράφων που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διακίνηση μεταναστών». 

Από το 2018 το κύκλωμα προωθούσε μετανάστες στην Ευρώπη και ο 34χρονος είχε συγκεκριμένο ρόλο. Σύμφωνα με την έρευνα ελλήνων και γάλλων αστυνομικών, έστελνε μέσω ταχυδρομείου στη Γαλλία πλαστά διαβατήρια. Το γεγονός ότι είχε καθαρό ποινικό μητρώο και ότι στην Ελλάδα ζούσε σε νόμιμο καθεστώς δεν ενεργοποίησε αμέσως τις διωκτικές αρχές.  

Όλα ξεκίνησαν στη Γαλλία το Σεπτέμβριο του 2020 όταν συνελήφθησαν βασικά μέλη του κυκλώματος και αποκάλυψαν και την συμμετοχή του 34χρονου. Τα νέα όμως ταξίδεψαν γρήγορα και ο νεαρός άρχισε να παίρνει ακόμα περισσότερες προφυλάξεις. «Διαπιστώσαμε ότι άλλαξε σπίτια, δεν πήγαινε στα παλιά του στέκια και φαινόταν ότι είχε καταλάβει ότι έσφιγγε ο κλοιός» λέει έλληνας αστυνομικός.  

Τελικά, εντοπίστηκε όπως επίσης και το περιεχόμενο των πακέτων που έστελνε στη Γαλλία. «Κάποια από τα διαβατήρια ήταν κλεμμένα αλλά υπήρχαν και πλαστά. Προτιμούσε έγγραφα γαλλόφωνων χωρών όπως της Γαλλίας και του Βελγίου. Π.χ. μια γαλλική ταυτότητα μπορεί να την πουλούσε περίπου 350 ευρώ ενώ ένα βελγικό διαβατήριο έφτανε τα 500 ευρώ» λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με τον απόγονο των Βερβερίνων πειρατών. 

Όταν εκδόθηκε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης οι έλληνες αστυνομικοί τον εντόπισαν στο σπίτι και τον συνέλαβαν πριν προλάβει να καταλάβει τι είχε συμβεί. Άλλωστε, στη χώρα μας έκανε μια ήρεμη ζωή, χωρίς να δουλεύει αλλά απολαμβάνοντας τον ήλιο, τον καλό καιρό και τον καφέ του σε στέκια μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.  

Ο 34χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που υπήρχε σε βάρος του ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την έκδοση του στη Γαλλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για φωτιά σε μονοκατοικία

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα του Σαββάτου (20/04) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μονοκα...