Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Γιατί η ΜΕΘ Αγρινίου έγινε το πιο επικίνδυνο μέρος της Ελλάδας


Τι συνέβη στο νοσοκομείο του Αγρινίου, από τη στιγμή που η ΜΕΘ του έγινε αποκλειστικά ΜΕΘ για Covid - 19. Οι 41 νεκροί, οι ολιγωρίες και οι συγγενείς.

Στις 20 Νοεμβρίου του 2020, με εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Αγρινίου, γινόταν γνωστή η απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για μετατροπή της συγκεκριμένης ΜΕΘ αποκλειστικά σε ΜΕΘ covid 19.


Επτά μήνες αργότερα, από τους 41 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ, οι 40 πέθαναν στο νοσοκομείο και ένας πέθανε την επομένη του εξιτηρίου. Η εισαγγελεία Πρωτοδικών Αγρινίου ξεκινά έρευνα σε επίπεδο διοικητικών και νοσοκομεικών παραγόντων αλλά και γιατρών ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις από τους εμπλεκόμενους. Ταυτόχρονα, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσώλη.

Τι έχει μεσολαβήσει αυτούς τους μήνες;

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ένα πρώτο ερώτημα που προκύπτει εύλογα, είναι το κατά πόσο το νοσοκομείο ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην πανδημία και κατά πόσο ήταν ενήμερη η ηγεσία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το νοσοκομείο) και του Υπουργείου Υγείας. Όπως φαίνεται, το νοσοκομείο του Αγρινίου είναι ένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία που ρίχτηκαν στην μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, έχοντας ποσοτικές και κυρίως ποιοτικές ελλείψεις προσωπικού αλλά και υγειονομικού υλικού και αυτό ήταν κάτι για το οποίο η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο γνώριζαν.


Όπως καταδεικνύουν έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Magazine, στις 11 Μαρτίου του 2020, γίνεται αίτημα από τον διοικητή του νοσοκομείου προς την 6η ΥΠΕ για πρόσληψη 4 ιατρών ειδικότητας ΜΕΘ και 16 νοσηλευτών ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν 8 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείου.

Στις 26 Μαρτίου του 2020, από το νοσοκομείο, διαβιβάζεται προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η ΥΠΕ, το αίτημα για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη ΜΕΘ.

Στις 14 Απριλίου, η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, ενημερώνει τον διοικητή πως η ΜΕΘ έχει δυνατότητα ανάπτυξης 12 κλινών, αλλά λόγω της υποστελέχωσης λειτουργούν οι τέσσερις. Προκειμένου να λειτουργήσουν όλες -αναφέρει- απαιτούνται από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής: Τέσσερις αναπνευστήρες, τέσσερις κλίνες, τέσσερα μόνιτορ, εικοσιοκτώ αντλίες έγχυσης φαρμάκων, τέσσερις αναρροφήσεις και τέσσερα καρότσια θεραπείας. Αναφορικά με την στελέχωση, αναφέρει πως απαιτούνται: Τρεις τουλάχιστον γιατροί με εξειδίκευση στην εντατικολογία, τουλάχιστον δεκαπέντε νοσηλευτές, δύο φυσιοθεραπευτές, τέσσερις τραυματιοφορείες, τρεις βοηθοί θαλάμου και δύο άτομα για την καθαριότητα.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΘ
Αναφορικά με τη στελέχωση του νοσοκομείου, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της προκήρυξης μιας θέσης για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που αναρτήθηκε για πρώτη φορά στη Διαύγεια στις 23 Μαίου 2019, περίπου ένα χρόνο πριν την έναρξη της πανδημίας. Η προκήρυξη μιλούσε για μια θέση Επιμελητή Α' με αποδεδειγμένη εμπειρία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ώστε να στελεχώσει την ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου. Η πρόσληψη δεν γίνεται. Στις 7 Φεβρουαρίου του 2020, για άγνωστους λόγους, το νοσοκομείο ενημερώνεται από το υπουργείο Υγείας πως η θέση αλλάζει και από Επιμελητή Α' μετατρέπεται σε Επιμελητή Β'. Η διαφορά μεταξύ των δύο βαθμών, είναι πως ένας Επιμελητής Β', δεν έχει απαραιτήτως ειδικευτεί στην ΜΕΘ. Έτσι, στις 13 Φεβρουαρίου του 2020, η προκήρυξη δημοσιεύεται στη Διαύγεια. Τελικά η θέση στη ΜΕΘ πληρώνεται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, από γιατρό, επιμελήτρια Β' -όπως έλεγε η προκήρυξη- χωρίς πρηγούμενη εμπειρία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ COVID

Ακόμη ένα ενδεικτικό περιστατικό για την κατάσταση του νοσοκομείου, είναι η ανάληψη της κλινικής Covid, τον Δεκέμβριο του 2020 από τον ιδιώτη γιατρό Παναγιώτη Ζώτο. Ο εντατικολόγος-παθολόγος, για τις ικανότητες του οποίου, άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο μιλούν με διθυράμβους, παρά το γεγονός πως είχε παραιτηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα από το νοσοκομείο, επέστρεψε για να ενισχύσει την δομή υγείας της πόλης εν μέσω πανδημίας. Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, μέχρι τη λήξη της σύμβασης του, στις 31 Μαϊου, ο γιατρός είχε πληρωθεί μόλις για τον ένα από τους έξι μήνες που εργάστηκε στο ΕΣΥ. "Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχασε πρώτη φορά πριν από χρόνια έναν εκπληκτικό γιατρό με πραγματικό ενδιαφέρον για το ΕΣΥ και με τη συμπεριφορά του τώρα τον έχασε για μια δεύτερη" είπαν στο The Magazine άνθρωποι του νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως ο κ.Ζώτος, παρά το ότι ήταν απλήρωτος, ακόμη και μετά τη λήξη της σύμβασής του πήγαινε εθελοντικά για μια εβδομάδα στο νοσοκομείο προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες των συναδέλφων του.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Από τον Νοέμβριο του 2020, οπότε και η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου δεχόταν μόνο βαριά περιστατικά covid, νοσηλεύτηκαν σε αυτήν 41 ασθενείς. Τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονταν σταδιακά από τον Μάρτιο και μετά. Συγκεκριμένα στις 31/3, το ποσοστό θνησιμότητας έφτασε το 80%, με τον μέσο όρο των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας να ανέρχεται τότε στο 83.9%. Στο τέλος Απριλίου, το νοσοκομείο Αγρινίου, είχε ποσοστό θνησιμότητας στην ΜΕΘ 84.25%, ενώ στις 31 Μαϊου το ποσοστό είχε σκαρφαλώσει στο 90%, την ώρα που ο μέσος όρος των ΜΕΘ ανά τη χώρα ήταν στο 83.8%.

Την ίδια ώρα που εξίσου υψηλά ή παρόμοια ποσοστά θνησιμότητας φαίνεται πως εντοπίζονται και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία με περιορισμένες δυνατότητες, όπως της Κέρκυρας ή της Ηλείας , προκύπτει για ακόμη μια φορά το ερώτημα, γιατί το υπουργείο Υγείας επιμένει να μην δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία ώστε να μπορούν να γίνουν ευκολότερα οι διαπιστώσεις, δίνοντας χώρο για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατά βούληση.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ.

Στις 2 Ιουνίου, και ενώ 37 από τους 41 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί στη ΜΕΘ Αγρινίου, είχαν φύγει από τη ζωή, κατόπιν εισήγησης του διοικητή, Ανδρέα Τσώλη, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με αφορμή τα αυξημένα στατιστικά δεδομένα θνησιμότητας σ'αυτήν.

Στη συνεδρίαση, αποφασίστηκε, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Magazine, να ζητηθούν εγγράφως οι απόψεις του διευθυντή της ΜΕΘ Κωνσταντίνου Γκιάφη για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί αλλά και να γίνει αίτημα προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει την συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητα της ΜΕΘ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Αρχικά, αφού το θέμα άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, δήλωσε πως δεν ήταν ενήμερος για τον αριθμό των νεκρών, κάτι όμως που δεν ισχύει. Από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, όπως επιβεβαιώνουν αποδεικτικά που βρίσκονται στη κατοχή του The Magazine, ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Τσώλης, όπως και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, λάμβαναν ταυτόχρονα, αμφότεροι υπό την μορφή SMS, σε πραγματικό χρόνο, ενημέρωση για τους νέους θανάτους στο νοσοκομείο, την ώρα θανάτου, την ηλικία του θανόντος και τα αίτια θανάτου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αφού τα στοιχεία βρίσκονταν καθημερινά στη διάθεση της Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά και στις πλατφόρμες του υπουργείου Υγείας, γιατί κανείς δεν παρενέβη νωρίτερα αν θεώρησαν πως ο διοικητής του νοσοκομείου ολιγώρησε;

Ο κ. Καρβέλης, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Magazine, είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει τίποτα προς το παρόν, καθώς είναι σε εξέλιξη έρευνα και από κλιμάκια του Οργανισμού Διασφάλίσης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο είχε ξεκινήσει μερικές ημέρες νωρίτερα. Στις 18 Μαϊου, ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, καθώς είχαν φτάσει στα αυτιά του διαμαρτυρίες για την κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο.

Την Παρασκευή 21 Μαϊου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο κτίριο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, του διευθυντή του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαεσταυθίου, του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη, της Ειρήνης Σαββιδάκη από την επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου καθώς και του αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Magazine, οι δύο άνθρωποι του νοσοκομείου Αγρινίου, ενημέρωσαν τους παριστάμενους -όταν ρωτήθηκαν για την πορεία του νοσοκομείου- για το γεγονός πως το ποσοστό θνησιμότητας στο στην κλινική covid του νοσοκομείου ήταν της τάξεως του 15% αλλά αυξάνεται στο 17% λόγω του αυξημένου ποσοστού θνησιμότητας στη ΜΕΘ. Συμπλήρωσαν παράλληλα, πως υπάρχει χρόνιο πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, λέγοντας πως έχουν αναφερθεί και παλαιότερα στο ζήτημα αυτό.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο διοικητής της ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, έστειλε επιστολή στον διοικητή του νοσοκομείου, όπου ανέφερε πως για πρώτη φορά άκουσε στην συνάντηση της 21ης Μαϊου για τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας στη ΜΕΘ αλλά και για τα προβλήματα στη λειτουργία της, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τις μελλοντικές του κινήσεις.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο διοικητής της ΥΠΕ ανέφερε πως δεν έλαβε ποτέ απαντήσεις στα ερωτήματά του. Ωστόσο στις 3 Ιουνίου, ο διοικητής του νοσοκομείου, απάντησε στα ερωτήματα του διοικητή της ΥΠΕ, λέγοντας πως η επιστολή, παρελήφθη από τον ίδιο στις 31 και όχι στις 28 Μαϊου.

Απαντώντας για τους λόγους για τους οποίους δεν έκανε κάποια ενέργεια νωρίτερα αναφορικά με την κατάσταση στη ΜΕΘ, ο Ανδρέας Τσώλης έγραψε στην απάντησή του πως "ουδέποτε δέχθηκε εισήγηση από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου για διερεύνηση της υψηλής θνητότητας στη ΜΕΘ" ενώ συμπλήρωνε πως με εισήγησή του "το θέμα της λειτουργίας της ΜΕΘ εισήχθη στο Διοικητικό Συμβούλιο της 2ας Ιουνίου, οπότε και ελήφθη απόφαση".

Λίγες ώρες μετά την απαντητική επιστολή του Ανδρέα Τσώλη προς τον διοικητή της ΥΠΕ, από το υπουργείο Υγείας ζητήθηκε η παραίτησή του, η οποία τελικά υποβλήθηκε 

 
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Μετά την ανάδειξη του θέματος, συζητήθηκε και η επάρκεια του διοικητή, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά, να δηλώνει πως όταν ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Ανδρέα Τσώλη, μετά τα υψηλά ποσοστά θνητότητας της ΜΕΘ, εκείνος του απάντησε "Εγώ είμαι λογιστής, δεν ξέρω από τα ιατρικά".

Ψάχνοντας το βιογραφικό του διοικητή, βλέπει κανείς πως είναι οικονομολόγος, απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, ενώ έχει εργαστεί ως έκτακτος καθηγητής των ΤΕΙ Μεσολογγίου, ως λογιστής-φοροτέχνης και στην οικονομική υπηρεσία πολυεθνικής φαρμακευτικής.

Από το 2010 είχε αναλάβει προϊστάμενος στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου Αγρινίου, μέχρι που τον Δεκέμβριο 2018 βγήκε η προκήρυξη για την θέση του διοικητή του νοσοκομείου και προσελήφθη κατόπιν αξιολόγησης του βιογραφικού του και συνεντεύξεων. Το 2019, με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε να μην αλλάξουν αρχικά διοικητές νοσοκομείων. 


Τον Ιούνιο του 2020, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη αξιολόγησης στο υπουργείο Υγείας όπου αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα των νοσοκομείων και κρίθηκε πως είναι ικανός να συνεχίσει στην συγκεκριμένη θέση.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Με τα τακτικά χειρουργεία να έχουν αναβληθεί από τον Δεκέμβριο στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πλέον στο νοσοκομείο πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα, ενώ εσχάτως το κτίριο λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο.

Από την περίοδο του Πάσχα και μετά, η έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μετέφερε ακόμη περισσότερη πίεση στο νοσοκομείο. 


Σε αυτό συνέβαλε και η Εκκλησία, με τον δεσπότη Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Παπαχρήστο, αρνητή του κορονοϊού, να προτρέπει επανειλημμένα τους πιστούς να βγάλουν τις μάσκες, χωρίς μέχρι σήμερα να του έχει ασκηθεί καμία δίωξη.

Από την άλλη πλευρά οι παθογένειες του νοσοκομείου είναι χρόνιες με τους γνωρίζοντες να μιλούν για ένα νοσοκομείο "θύμα των πολιτικών ανδρών του τόπου", που διεκδικούν την πατρότητα και τον έλεγχό του, για την προσωπική τους προβολή, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα ουσιαστικά προβλήματα. 



Ενδεικτικό είναι πως στο νοσοκομείο υπάρχει ένας μαγνητικός τομογράφος η συντήρηση του οποίου στοιχίζει περίπου 50.000 ευρώ τον χρόνο, ωστόσο δεν έχει προσληφθεί κατάλληλος άνθρωπος που να έχει την εξειδίκευση να τον λειτουργήσει. 

Παράλληλα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το νοσοκομείο, μιλούν για εξουσίας που έχουν από παλιά φέρει ανθρώπους σε κρίσιμα πόστα, χωρίς αυτοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στα καθήκοντά τους.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως αφότου ο γιατρός του νοσοκομείου, Μάκης Αραβανής, μίλησε για ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας του νοσοκομείου, σύμφωνα με καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από τον βουλευτή, Μάριο Σαλμά, ο οποίος φέρεται να του είπε: "Έχω στα χέρια μου υποθέσεις ασθενών, μπορεί να βρεθείς εμπλεκόμενος. Μη με ξαναπιάσεις στο στόμα σου. Να είσαι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις σου".

Η κατάσταση αυτές τις ημέρες στο Αγρίνιο είναι τεταμένη, με ανθρώπους της πόλης να εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες τόσο για την διαχείριση της πανδημίας στο νοσοκομείο, όσο και για το μέλλον, με δεδομένη την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό επιμένουν πως εξαρχής η μετατροπή του νοσοκομείου σε covid, έγινε πρόχειρα και χωρίς την κατάλληλη ενίσχυση.

"ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ"

"Η στελέχωση ενός νοσοκομείου είναι παράγοντας που μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα ενός νοσοκομείου" λέει στο Magazine ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Μπακόπουλος: "Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα αν συσσωρευτούν υπερήλικες. Είχαμε έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων σε αυτούς που πέθαναν στη ΜΕΘ. Η καθυστέρηση αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους ασθενείς είναι ένας ακόμη λόγος. Το παρατηρούμε από τους λεγόμενους αρνητές. 



Όταν πια έρχονται στα επείγοντα δεν μπορούν καν να ανασάνουν. 




Συνεπώς αν θέλουμε να αποκτήσει κάποιο νόημα αυτό το 100% θνησιμότητας θα πρέπει να αναλυθεί με βάση αυτούς τους παράγοντες και όχι να το πετάμε έτσι απλά" συμπληρώνει.

"Η διαφορά με τα νοσοκομεία της Αθήνας είναι τεράστια. Καταρχάς η εμπειρία στην διαχείρηση. Επίσης η υλικοτεχνική υποδομή.



 Τα γνωστά σκάφανδρα, που πολλές φορές είναι καθοριστικά.


 Στο Αγρίνιο δεν υπάρχουν ως εξοπλισμός.


 Έτσι η δυνατότητα του νοσοκομείου μειώνεται. Φωνάζαμε για επιτάχυνση των διαδικασιών λόγω πανδημίας. Υπήρξαν ολιγωρίες. 




Στη λειτουργία της ΜΕΘ υπήρχε θέμα υποστελέχωσης πριν μετατραπεί σε covid.





 Το ελάχιστο για μια ΜΕΘ είναι οι 6 γιατροί ώστε να μπορούν να βγαίνουν οι εφημερίες.


 Η ΜΕΘ εδώ έχει πέντε κρεβάτια και έχουμε άλλα τρια ετοιμοπόλεμα που όμως είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού".

Ερωτώμενος για τα ποσοστά θνησιμότητας, ο κ. Μπακόπουλος τονίζει: "Δεν ήταν κάτι μυστικό που δεν ήταν εις γνώση όλων των εμπλεκομένων. 

Όλοι το ήξεραν. 

Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το θέμα πρώτα. 





Η απόφαση που πάρθηκε ήταν ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία για να διερευνηθούν οι λόγοι που είναι τέτοιος ο αριθμός των θανόντων. Δεν μπορώ να γνωρίζω 100% τις διοικητικές πράξεις από τον διοικητή προς την ΥΠΕ. 



Όμως γνωρίζοντας όσα έχουν εξελιχθεί, θεωρώ πως δεν υπάρχουν σαφείς διοικητικές αμέλειες. Παρόλα αυτά, αυτό θα το δούμε από την έρευνα. 



Τώρα αν θεωρούμε διοικητικές αποφάσεις πιθανή υποστελέχωση, αυτό είναι κάτι για το οποίο υπεύθυνη είναι συνολικά η ηγεσία, από τον υπουργό, την ΥΠΕ κλπ. Δεν μπορείς να επιρρίψεις ευθύνες σε ένα άτομο για αυτό".

"ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ"

Μέσα σε όλα αυτά, τέσσερις -προς το παρόν- οικογένειες θανόντων στο νοσοκομείο, δια μέσου του δικηγόρου Θανάση Διαμαντόπουλου, διεκδικούν να μάθουν τι συνέβη με τους συγγενείς τους.

Καλύτερα να κράταγα τον πατέρα μου στο σπίτι


"Είχα τον 88χρονο πατέρα μου και τον έχασα τον Φεβρουάριο" λέει στο Magazine ο Δημήτρης, γιός ενός από τους ανθρώπους που πέθαναν στο νοσοκομείο του Αγρινίου. Ο ίδιος θέλησε να μην δημοσιευτεί το επώνυμό του. "Νοσηλεύτηκε δύο εβδομάδες στην κλινική covid. 




Τον πήγα στο νοσοκομείο με πυρετό 37.5. Ενώ όταν τον πήγα και στεκόταν στα πόδια του, από τη δεύτερη ημέρα μου έλεγαν ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. 




Μου είπαν πως δεν τον βάζουν στη ΜΕΘ γιατί αν μπει θα πεθάνει. Εντάξει, δεν λέω, έχουμε πανδημία δεν είναι εύκολο, αλλά δεν μπορεί να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με πιτσιρικάδες γιατρούς και όχι έμπειρους. 



Εκείνη την περίοδο στην κλινική covid νοσηλεύονταν άλλα δύο ή τρια άτομα.


 Στη ΜΕΘ δεν υπήρχε κανείς αλλά ο γιατρός μου είπε πως αν τον βάλουμε στη ΜΕΘ θα πεθάνει.




 Πράγματι κανείς δεν έζησε από τη ΜΕΘ. Καλύτερα να τον κράταγα στο σπίτι", τονίζει και προσθέτει:

"Η αίτηση που υπεβλήθη για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης υπεβλήθη εκ μέρους τεσσάρων οικογενειών αλλά υπάρχουν κι άλλες οικογένειες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία" λέει στο The Magazine ο δικηγόρος των τεσσάρων οικογενειών, Θανάσης Διαμαντόπουλος. 


"Είναι αρκετές οι οικογένειες. 

Οι οικείοι των θανόντων θεωρούν πως οι άνθρωποί τους χάθηκαν άδικα.




 Ζητάμε να ανοιχτούν οι ιατρικοί φάκελοι ώστε να δούμε τι φταίει και όσοι μπήκαν στη ΜΕΘ του Αγρινίου εξήλθαν νεκροί.



 Η άποψη των συγγενών είναι ότι κάτι δεν πάει καλά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Οι εντολείς μου ζητούν τη διερεύνηση και πιθανών διοικητικών ευθυνών και το πώς λειτουργεί η ΜΕΘ covid".

Σε κάθε περίπτωση, οι συγγενείς των θυμάτων δικαιούνται μια εξήγηση για το πώς έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Πηγή NEWS 24/7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αμφιλοχία :Mια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική και ταλέντο.

Η αίθουσα του Δημαρχείου Αμφιλοχίας ανοίγει τις πόρτες της για μια μαγική βραδιά γεμάτη μουσική και ταλέντο, την ερχόμενη Κυριακ...