Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας για την ακαταλληλότητα του νερού.

Κατόπιν της επιβολής του απαγορευτικού χρήσης νερού το οποίο επιβλήθηκε από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Δήμο μας , ως «υπεύθυνος φορέας» σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία περί διασφάλισης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, σας γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Ύστερα από δειγματοληψία , ελέγχθηκε η ποιότητα του νερού στα δημοτικά δίκτυα υδροδότησης της ΔΚ Βόνιτσας, της ΤΚ Δρυμού, ΤΚ Μοναστηρακίου, ΤΚ Θυρρείου, η υδροληψία βυτίων στις πηγές Κορπή Μοναστηρακίου και το νερό σε στόμιο πηγής. Επίσης, ελέγχθηκαν μερικώς και δύο βυτία κατά την πλήρωση νερού, στο χώρο πηγών.
Ωστόσο, τα δείγματα νερού τα οποία πάρθηκαν από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής ελήφθησαν μετά από περίοδο έντονης βροχόπτωσης η οποία έλαβε χώρα ύστερα από μια περίοδο έντονης ανομβρίας φαινόμενα τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα μη επιτρεπτά στοιχεία.

Πρωταρχικά, ο Δήμος ως υπεύθυνος φορέας πρώτου βαθμού για την διασφάλιση της καλής ποιότητας του νερού το οποίο διανέμεται προς ανθρώπινη κατανάλωση ενέχει την ευθύνη της καλής ποιότητας του νερού έως και την δεξαμενή από την οποία ξεκινάει το νερό να διανέμεται στον τελικό καταναλωτή.

Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή λειτούργησε με απόλυτη και πλήρη υπευθυνότητα σεβόμενη την δημόσια υγεία καθώς μόλις έλαβε γνώση το εν λόγω έγγραφο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής αμέσως ανήρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου την ανακοίνωση προς διακοπή κατανάλωσης του νερού για πόση αλλά και για μαγείρεμα. Παράλληλα, προς συμμόρφωση στων ανωτέρω συστάσεων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας ο Δήμος μας προέβη και σε διάφορες άλλες διορθωτικές ενέργειες, όπως :
- τοποθέτηση πινακίδων απαγόρευσης χρήσης του νερού στις πηγές Κορπή από τις οποίες πολίτες παραλαμβάνουν νερό σε δοχεία, στις βρύσες της Βόνιτσας καθώς και στις εξωτερικές βρύσες όλων των σχολείων,
- Άμεση χλωρίωση του δικτύου αλλά και συνεχής παρακολούθηση της απολύμανσης σε όλο το δίκτυο υδροδότησης
- Δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού καθημερινά σε συσκευασίες σε συνεργασία με την ΚΟΡΠΗ, προς κατανάλωση από τους δημότες, τις σχολικές μονάδες αλλά και μέριμνα για διάθεση εμφιαλωμένου νερού σε ευπαθείς ομάδες εκ μέρους των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
- Τοποθέτηση κρουνών δειγματοληψίας οι οποίοι ουδέποτε υπήρξαν
- Καθαρισμός δεξαμενών και εξυγίανση του εδάφους γύρω από αυτές, ενώ κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να τοποθετηθεί σκυρόδεμα στην ζώνη απόλυτης προστασίας και περίφραξη, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ξανά στο παρελθόν από καμία δημοτική αρχή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του απαγορευτικού χρήσης όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι και συνεργάτες του Δήμου βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστεί ότι θα διατεθεί το νερό ξανά άμεσα προς κατανάλωση από τους δημότες.
Περαιτέρω, κατόπιν νέας δειγματοληψίας τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων τα οποία ελήφθησαν στις 25-09-2024 αλλά και στις 27-09-2024, αναφέρουν ότι οι μετρήσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων (παραθέτονται ως συνημμένα) βρίσκονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εντός των επιτρεπτών ορίων. Επομένως, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί εξασφάλισης της ποιότητας του νερού προς ανθρώπινη κατανάλωση, η διάθεση του νερού για πόση είναι πλέον επιτρεπτή και ασφαλής , με την επιφύλαξη νεώτερων δεδομένων τα οποία θα προκύψουν την Δευτέρα 30-09.

Εξάλλου, το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και το 2023 όπου ο Δήμος ενημερώθηκε με ίδιου περιεχομένου έγγραφο (υπ. αριθμ. πρωτ. 118528/1964/12-04-2023), 6 μήνες προ των εκλογών του 2023, από τo ίδιo Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής επί της δημοτικής περιόδου κ. Αποστολάκη , το οποίο έγγραφο δολίως αποκρύφτηκε από την τότε Δημοτική Αρχή και το κοινό ουδέποτε ενημερώθηκε με αντίστοιχη ανακοίνωση για την διακοπή χρήσης και κατανάλωσης του νερού ως όφειλε αδιαφορώντας πλήρως για την δημόσια υγεία.

Εκ του γεγονότος αυτού και μόνο φαίνεται ο βαθμός της υπευθυνότητας τόσο της προηγούμενης όσο και της νέας δημοτικής αρχής σε ένα θέμα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο όσο η Δημόσια υγεία, το οποίο δεν επιτρέπεται να αποτελεί αφορμή για πολιτικές διενέξεις. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο από την δημοτική αρχή να απαντήσει στις επικρίσεις της προηγούμενης επί του θέματος καθώς το θέμα του νερού δεν πρέπει να προσφέρεται ποτέ ως αντιπολιτευτικό σημείο αλλά ούτε ως μέσο δυσφήμιση του Δήμου μας.

Αλίμονο εάν ποτέ κριθεί ότι οι πηγές της Κορπή είναι ακατάλληλες καθώς θα υπάρξουν ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή μας.
 
 
Η δημοτική αρχή Κασόλα, δεν έπαιξε και δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια εις βάρος της υγείας των δημοτών ούτε και οικονομικών συμφερόντων.
 
 
 
Εκ του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου