Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Χρήματα Στους Δήμους Για Να Αποδεχθούν Τα Κέντρα Μεταναστών


Σήμερα συζητείται στην Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. Υπαναχώρηση μετά από πιέσεις της Ε.Ε για το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης των αιτούντων άσυλο από την κυβέρνηση.
Προσφυγικό – τροπολογία: Τις ολοένα και εντεινόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης απεικονίζει τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή και καθορίζει ουσιαστικά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των βασικών δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Επίσης η κυβέρνηση εξαναγκάζεται – όπως φαίνεται -να προχωρήσει σε ρύθμιση για την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης όσων ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. 

Ενισχύσεις στους δήμους

Στις βασικές διατάξεις της τροπολογίας -που κατατέθηκε σε νομοσχεδίο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- περιλαμβάνεται η θέσπιση “ειδικής επιχορήγησης πρός τους δήμους εντός των διοικητικών ορίων των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, η οποία διατίθεται για την ενίσχυση των πιστώσεων των δημοτικών προϋπολογισμών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και αποδίδεται σε αυτούς από το έτος 2019 με Κοινή Υπουργική Απόφαση”.

Η δυνατότητα αυτή φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αποτελέσει κίνητρο για τους δήμους αντιτίθενται στον κεντρικό σχεδιασμό για την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Αυτό γιατί εκτός από το ότι αγγίζει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων ενός δήμου, δίνει και μεγάλη ευελιξία στους τοπικούς άρχοντες για την χρήση των κονδυλίων. Η χρηματοδότηση συνολικά των δράσεων αυτών θα προκύψει από κονδύλιο 25,000.000 ευρώ που χορηγείται στο Ταμείο Αλληλεγγύης καθώς και κονδύλιο 50.000.000 ευρώ στον ειδικό φορέα Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους η επιδότηση κατά φιλοενούμενο άτομο αντιστοιχεί σε 12.5 ευρώ μηνιαίως. Όμως ορίζεται πως για το 2019 αναδρομικά μπορεί να παρασχεθεί το ποσό των 150 ευρώ για κάθε διαμένοντα. Επίσης στην τροπολογία ορίζονται σειρά ρυθμίσεων διευκόλυνσης ώστε να βρεθούν και να κατασκευαστούν οι χώροι φιλοξενίας. Παράλληλα στην τροπολογία προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. 

Υβριδικός ΑΜΚΑ

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση δείχνει να καταφεύγει σε έναν …υβριδικό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα του αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) για όσους αιτούνται άσυλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη το ζήτημα θα λυθεί με κοινή υπουργική απόφαση. Όπως διευκρίνισε  “σκοπός της Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι η αντικατάσταση του Α.Μ.Κ.Α. για αιτούντες ασύλου με ένα νέο αριθμό (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) που, αφενός, δε θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτηση τους -με τρόπο τεκμηριωμένο- από σχετικά κονδύλια της Ε.Ε”

Έτσι με βάση την νέα διάταξη “με κοινή απόφαση των  Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζεται η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνούς προστασίας. Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης, εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε μετανάστες. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του Π.Α.Α.Υ.Π.Α, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωση του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α)”.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει “παρελθόν” αφού το θέμα της ασφάλισης φέρεται να έθεσε ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς στην τελευταία του επίσκεψη προ ημερών ώς ζήτημα εναρμονισμού με την κοινοτική νομοθεσία. Η ρύθμιση φέρεται ότι συνάντησε αντιδράσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που είχε αρχικά προωθήσει την διάταξη για τη στέρηση του ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο και την πρόσβαση στις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Έρωτηματα και ανησυχίες πάντως προκαλούνται απο την εφαρμογή της διάταξης. Κυρίως σχετικά με το άν θα επηρρεάσει τους πρόσφυγες που ήδη έχουν κατοχυρώσεις από το παρελθόν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλιστης, μεταφέροντας τα δικαιώματα στο νέο καθεστώς που θεσμοθετείται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στις 11 Μαΐου μπορείς και εσύ να υιοθετήσεις ένα ζώο συντροφιάς!

  Ημέρα Υιοθεσίας στον Κήπο Ξενία     Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με το Σωματείο «Φιλοζωϊκή Δράση Ναυπάκτου» διοργανώνουν Η...