Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Απαραίτητη η σηματοδότηση στους δρόμους στον Ορεινό Βάλτο

Κείμενο-φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Πριν λίγο καιρό ασφαλτοστρώθηκαν πολλά σημεία στον κεντρικό οδικό άξονα του ορεινού Βάλτου, από Μπαμπαλιό και πάνω.

Το «γερασμένο» οδόστρωμα μετά από κάθε βροχή παρουσιάζει λακούβες, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που επιβαρύνεται από την διέλευση μεγάλων φορτηγών που μεταφέρουν βαριά οικοδομικά φορτία για τα έργα στην Πετρώνα-Αλευράδα.

Μέχρι την Γέφυρα Βέργας έγινε σηματοδότηση πού βοηθάει πολύ τους ταξιδιώτες προς Άγραφα-Ευρυτανία. Οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας κύριος Γεώργιος Κατσούλας και Αγράφων κύριος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης συνεργάστηκαν και έδωσαν προτεραιότητα στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων, που καθηλώνουν την πρόοδο σε μια μεγάλη εδαφική περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη την ανάπτυξη.

Όποιος οδηγούσε για πρώτη φορά στην περιοχή, ταξιδεύοντας προς Ευρυτανία, προσπερνούσε την γέφυρα χωρίς να στρίψει προς την Πετρώνα-Αλευράδα και γέφυρα Τετάρνας. Έφθανε στο Νέο Χαλκιόπουλο και τότε αναγκαστικά ακολουθούσε τον ανηφορικό δρόμο προς το Παλιό Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο και γέφυρα Τατάρνας. Έτσι στην διαδρομή προσθέτονταν δέκα χιλιόμετρα συν η ταλαιπωρία των στροφών του δρόμου.

Από εκεί και πάνω-Γέφυρα Βέργας- για οδηγούς που κατευθύνονται σε χωριά των ορεινών περιοχών του Δήμου, αλλά και όσων κατευθύνονται προς Αργιθέα Καρδίτσας και Δήμο Καραϊσκάκη Άρτας δεν υπάρχει ικανοποιητική πληροφόρηση.

Μία πινακίδα με χάρτη που θα περιλαμβάνει τα χωριά και σημεία όπως Εμπεσό-Περδικάκι-Πηγάδια-Βρουβιανά-Γέφυρα Τέμπλας-Αυλάκι-Γέφυρα Αυλακίου-θα είναι ενημερωτική για τους ταξιδιώτες στην ακραία αυτή περιοχή του νομού.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για εκδρομείς, επισκέπτες μοναστηριών, εκκλησιών και ιστορικών τοποθεσιών.

Αμέτρητες φορές με ρωτάνε οι οδηγοί στην διασταύρωση της Βέργας από που θα πάνε στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη στο Παλιό Χαλκιόπουλο, στον Άγιο Νικόλαο στην Αρωνιάδα, στον άγιο Θωμά του Εμπεσού και στα πετρόκτιστα γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακίου.

Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τον τόπο, και πολύ ευγενικό για τους επισκέπτες της περιοχής μας, που έρχονται από την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας, να υπάρχει ικανοποιητική πληροφόρηση. Με πινακίδες και χάρτες με σημειωμένα τα ενδιαφέροντα σημεία του τόπου. Στις κεντρικές τουλάχιστον διασταυρώσεις, όπως της Ποδογοράς, Γέφυρας Βέργας, Χαλκιόπουλο, Γέφυρα Τετάρνας και Εμπεσό.

Μία πρόταση είναι να τοποθετηθεί πινακίδα με χάρτη της κυκλικής διαδρομής που είναι από τις ομορφότερες του Ορεινού Βάλτου. Ο χάρτης να δείχνει τα σημεία: Πετρώνα-Αλευράδα-Κρεμαστά-γέφυρα Τετάρνας-Τρίκλινο-Παλιό Χαλκιόπουλο-Νέο Χαλκιόπουλο.

Ο ταξιδιώτης που θα κάνει μια ημερήσια εξόρμηση στην περιοχή θα μπορούσε να δει πολλά αξιοθέατα σε μία μοναδική διαδρομή.


Από τα 200 μέτρα υψόμετρο που είναι η γέφυρα Βέργας, η διαδρομή αυτή ανεβαίνει στην Πετρώνα στα 550 μέτρα, Άνεμο-διασταύρωση προς Κατσιάδα στα 630 μέτρα, Αλευράδα στα 550 μέτρα, Γέφυρα Τατάρνας στα 280 μέτρα, Τρίκλινο στα 550 μέτρα, Αγραπιδόκαμπο/Ρίγανη στα 700 μέτρα. Εκεί στην κατοχή μεταξύ των ετών 1942-44 γίνονταν οι «ρίψεις» από τα Συμμαχικά αεροπλάνα για τους αντάρτες της αντίστασης του ΕΔΕΣ. Η διαδρομή περνάει από το ορεινό Παλιό Χαλκιόπουλο στα 800 μέτρα και παίρνει τον κατήφορο προς το Νέο Χαλκιόπουλο στα 240 μέτρα υψόμετρο. Όποιος ταξιδιώτης έχει χρόνο περνώντας από το Παλιό Χαλκιόπουλο δεν θα πρέπει να αμελήσει να επισκεφθεί την σπηλιά του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στην βορειο-ανατολική πλαγιά της Καλάνας.

Από τους επισκέπτες της Γέφυρας Βέργας, που με πολλούς έχω συνομιλήσει, οι μισοί τουλάχιστον θέλουν να πάνε στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη και οι άλλοι μισοί στα γεφύρια Τέμπλας και Αυλακίου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Σύστημα Πολυεπίπεδης Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», το portal Westerngreece2021. Το οποίο παρουσίασε στην Αμφιλοχία την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Ανδρέας Φίλιας.

Είναι σίγουρα το πιο κατατοπιστικό μέσο για σωστή, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο κάθε πολίτης που μπορεί και χειρίζεται τα ηλεκτρονικά μέσα αποκτάει άμεσα τις πληροφορίες που θέλει και με «τυφλοσούρτη», ακόμα και το πιο φτηνό smartphone, μπορεί να βρει τον δρόμο του για τα μέρη που θέλει να επισκεφθεί.

Οι πολίτες όμως που είτε λόγω μιας κάποιας ηλικίας δεν «ενέδωσαν» στα ηλεκτρονικά μέσα, είτε λόγω των-σεβαστών-επιλογών τους, και δεν χρησιμοποιούν ένα κινητό που κάνει «τα πάντα», επιθυμούν να βλέπουν μια πινακίδα που και που στην διαδρομή τους, που να τους βεβαιώνει ότι είναι στον σωστό δρόμο για τον προορισμό τους.

 

Στον Ορεινό Βάλτο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς. Στο Χαλκιόπουλο μόνο, υπάρχουν 6 αρχαία κάστρα της εποχής των Αγραίων. Πολλές εκκλησίες και ερημοκλήσια με κορυφαίο το σπήλαιο που ασκήτεψε ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης στην Καλάνα, (Όρη Βάλτου).

Βαλτινοί που ζούν σε άλλες πόλεις μιλάνε στους φίλους τους για τα πολλά αξιοθέατα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας που είναι πλούσιος σε φυσικές ομορφιές και ιστορικές τοποθεσίας.

Επειδή πολλοί επιθυμούν να επισκεφθούν τα ωραία αυτά μέρη αλλά δεν ξέρουν που…βρίσκονται, ζητάνε την συνδρομή και καθοδήγηση από φίλους τους που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή.

Η κυρία Σοφία Ριζογιάννη που ζει στην Πάτρα, κόρη του μακαριστού πατέρα Ανδρέα Ριζογιάννη (παπά Λιάκου όπως τον ξέραμε όλοι), συνόδεψε και ξενάγησε στην περιοχή μας πρόσφατα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατρών πατέρα Κύριλλο Κωστόπουλο, (Δρος Θεολογίας και συγγραφέας), την Ηγουμένη και μια Αδελφή της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νικολάου (Παλαιομονάστηρο) Πατρών. Σε προηγούμενα ταξίδια της η κυρία Σοφία έφερε και άλλους επισκέπτες στον αγαπημένο της τόπο καταγωγής. Και πολλούς από αυτούς τους οδήγησε και πέρα απ’ το ποτάμι, στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Τεταρνιώτισσας.

 

Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου, Χαλκιοπουλίτης στην καταγωγή, κύριος Χριστόφορος Καραγεώργος διοργάνωσε πολλές εκδρομές στην περιοχή. Οδήγησε και ξενάγησε εκατοντάδες ορειβάτες στα χωριά, βουνά, σπηλιές και εκκλησίες στον Ορεινό Βάλτο. Φέρνοντας λεωφορεία από άλλες περιοχές, με οδηγούς που έρχονταν για πρώτη φορά, από το Αγρίνιο και πάνω, τους καθοδηγούσε για να φθάσουν στον προορισμό τους. Θυμάμαι πριν 3-4 χρόνια που συνδύασε αφίξεις από δύο πόλεις, (Κόρινθο και Άρτα), με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα, δίνοντας τηλεφωνικά κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» σε συνεργασία με τον Ορειβάτη Χριστόφορο σηματοδότησαν με προσωπική εργασία τους και δαπάνη δυο πολύ ενδιαφέροντα περιπατητικά μονοπάτια. Το ένα οδηγεί από το Νέο Χαλκιόπουλο στο Παλιό, και το άλλο από την Αρωνιάδα, (οικισμό κοντά στο Νέο Χαλκιόπουλο), στο εγκαταλειμμένο χωριό Ξερακιά. (Ακμάζων τους προηγούμενους αιώνες, κάνει αναφορά σε αυτό ο Πουκεβίλ πριν 200 χρόνια).

 

Με πρωτοβουλία (και δαπάνη) του προέδρου Τ.Κ. Χαλκιοπούλων Βασίλη Ταλιούρα, τοποθετήθηκε πινακίδα στο Παλιό Χαλκιόπουλο που δείχνει τον δρόμο προς την σπηλιά του Κατσαντώνη.[i] (Στην εργασία της τοποθέτησης της πινακίδας) βοήθησε τον πρόεδρο και ο Μάριος Θωμά Μαργαρίτης). Βλέπετε εδώ : https://www.agrinionews.gr/spilia-katsantoni-sti-kalana/

Οι άνθρωποι αυτοί και τα μέλη των συλλόγων τους, προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του, για το καλό του τόπου εργαζόμενοι αφιλοκερδώς, όπως και θα πρέπει να γίνεται.

Ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει θετική ανταπόκριση από αρμόδιους και να τοποθετηθούν οι κατάλληλες πινακίδες σε κομβικά σημεία, για ασφαλή πληροφόρηση των ξένων επισκεπτών, που σιγά-σιγά «ανακαλύπτουν» τον Ορεινό νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

[i] Βικιπαίδεια-Μονή Τατάρνας:

Ονομαζόμενη «σπηλιά του Κατσαντώνη» όπου σύμφωνα με τοπική παράδοση διέμεινε αρκετές ημέρες τραυματισμένος και κυνηγημένος από τους Τούρκους ο Κατσαντώνης, βρίσκεται σε δύσβατη μεριά του όρους Καλάνα στο Παλαιό Χαλκιόπουλο με πρόσβαση από την τοποθεσία Φορτοπός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αδιανόητη δηλώσει του Τούρκου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού για την γενοκτονία των Ποντίων

Σαν σήμερα, 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβαζόταν στη Σαμψούντα και δρομολογούσε την ανελέητη σφαγή 353.000 Ελληνοποντίων...