Μπορεί ο James Bond να έκανε τις γαρίδες του κόλπου παγκόσμια γνωστές, όμως γιαυτό που η θάλασσα του Αμβρακικού ήταν ήδη από τον Μεσαίωνα γνωστή ήταν το καλό της αυγοτάραχο. Στον όψιμο μεσαίωνα είναι ενα απο τα σημαντικότερα εμπορεύματα στον Αμβρακικό κόλπο, των οποίων τα έσοδα τα τα έπαιρναν οι εκαστοτε άρχοντες και τα μοναστήρια. Μέσα σε φυσικά διβάρια (ιβάρια ή γβάρια) εκτρέφονται ψάρια (Κέφαλος) με θαλάσσιες φυσικές τροφές. Η Μπάφα είναι το θηλυκό του ψαριού Κέφαλος, της οποίας τα αυγά αλατισμένα και αποξηραμένα χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε το αυγοτάραχο, πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και Ω3-λιπαρά.) Οι μπάφες έχουν αυγά από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά τις ψαρεύουν για το αυγοτάραχο από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Το αυγοτάραχο Αμβρακικού έχει μικρή παραγωγή αλλά υπέροχη γεύση και νοστιμιά.
Στον τρόπο παρασκεής δεν έχει άλλάξει τίποτα.
Αλατίζεται, το κερώνουν , και μετά απο στέγνωμα βγαίνει στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου