Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Αντώνης Σαμαράς : «Πιστεύω ότι χαλάω την σούπα του δικαιωματισμού».

Μιλώντας στο συνέδριο του «Βήματος» με θέμα «Μεταπολίτευση 1974 – 2024, 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική», ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μίλησε για το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και το Μακεδονικό.


«Σε αυτά τα πενήντα χρόνια πράγματι έγιναν πολλά, άλλαξαν πολλά ζήσαμε, συγκλονιστικές ανατροπές καις την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ελληνική εξωτερικη΄πολιτική είχε τρεις διακριτές προσεγγίσεις. Ανδρέας Παπανδρέου ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας Κύπρου. Από την άλλη εξωτερική πολιτική εκχωρούσε με εκφραστή τον Κώστα Σημίτη. Είχαμε τέλος την πολυδιάσταση πολιτική του κ. Καραμανλή, κρατώντας τις ισορροπίες και τα όρια», ανέφερε αρχικά.


Ο κ. Σαμαράς είπε πως εφόσον υπάρχει ως μόνη διαφορά μόνο το θέμα της ΑΟΖ, «κάθε τόσο τι συζητάνε ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν επί ώρες;». «Είναι ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών που βγήκε και είπε πως προκειμένου να εξασφαλίσει ηρεμία με την Τουρκία ας τον πουν και μειοδότη. Δεν είναι δική μου κουβέντα, εκείνος την είπε στέλνοντας το μήνυμα ότι άρχισαν πλέον να σβήνονται οι κόκκινες γραμμές μας. Μήνυμα που μόνο οι ανόητοι δεν μπορούν να καταλάβουν», συνέχισε λέγοντας πως «γι’αυτό είπα ότι έπρεπε να πάει αυτός ο υπουργός εξωτερικών σπίτι του».


Τόνισε πως, «αφήσαμε την Κύπρο φοβάμαι μόνη της και αυτό δεν είανι εξωτερική πολιτική. Το να υιοθετούμε τον κατευνασμό, το να υπονομεύουμε τις συμμαχίες δεν είναι εξωτερική πολιτική. Το να διακηρύσσεις φιλία κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Το να ξεπλένεται η Τουρκία στα μάτια τρίτων δεν είναι εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι τότε ηγέτες που γνώρισε στην Ευρώπη δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς. Αναφερόμενος στην εποχή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είπε πως ήταν ο θρίαμβος της Δύσης ο οποίος, είπε, γέννησε την προβληματική διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μας κληροδότησε το μακεδονικό και άλλα. «Χρόνια μετά θυμάμαι τη γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ και την τιμωρητική της διάθεση και απουσία οράματος με κορυφαίο παράδειγμα την κρίση στην πατρίδα μας. Αφού μας αμφισβήτησαν και τους διαψεύσαμε, στο τέλος μας τράβηξαν το χαλί», σημείωσε.


«Θυμάμαι το ’14 όταν ήμουν πρόεδρος στην ΕΕ, απελπισμένα προσπάθησα να αφυπνίσω τους ομολόγους μου για την λαθρομετανάστευση. Έκαναν ότι δεν με άκουσαν, έπεσα σε τοίχο. Το κατάλαβαν πολύ αργότερα όταν το πλήρωσαν πολύ ακριβά, τότε που η Ευρώπη ξεκίνησε να μη βλέπει μπροστά της. Και τώρα βλέπουμε προσωρινή ακυβερνησία στην Αμερική, ουσιαστική ακυβερνησία στη Γαλλία και τη Γερμανία, την ώρα που η καρέκλα της νέας βρετανικής κυβέρνησης ήδη τρίζει», ανέφερε μεταξύ άλλων.


«Το όραμα της πολιτικής σύγκλισης που έζησα ως υπουργός Εξωτερικών έχει πλέον τραυματιστεί», σημείωσε και είπε πως ο διεθνής ορίζοντας ποτέ δεν ήταν τόσο σκοτεινός και η Ευρώπη τόσο παραμελλειμένη και η Δύση τόσο διχασμένη.

«Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού»

Ο κ. Σαμαράς ενέφερε, «αντί να κάνουμε σημαία μας τον χάρτη κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς φοβικά παίζουμε το παιχνίδι της καθυστέρησης. Αλλά ας πάμε πιο πέρα. Τι κέρδισε η Ελλάδα; Είχαμε λέει ήρεμα νερά αλλά στον αέρα. Αλλά είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού».


«Πιστεύω ότι χαλάω την σούπα του δικαιωματισμού»
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή του, έκανε λόγο για «προαποφασισμένη απόφαση» και τόνισε ότι αυτό συνέβη επειδή «χαλά τη σούπα» του δικαιωματισμού.

«Νόμιζα ότι δεν ήταν αυτό το θέμα σήμερα. Νομίζετε καταρχάς ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ δεν θα ενοχλούσα κανέναν. Ξέρω ότι έγινε δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Καραμανλή και Σαμαρά είχαν απήχηση 50%. 40% της ΝΔ διαφωνούσε με την διαγραφή. Σε τελευταία δημοσκόπηση αυτό. Παρά τον οργανωμένο μιντιακό στρατό που αντιμετωπίζουμε όταν πούμε την οποιαδήποτε κουβέντα. Γιατί; Πιστεύω ότι χαλάω την σούπα του δικαιωματισμού, η ομιλία μου στην Βουλή εκεί τα είπα όλα και όλος ο κόσμος άκουσε μία άλλη άποψη. Την σούπα του κατευνασμού της ακρίβειας της ασφάλειας του προβλήματος της μεσαίας τάξης σε σχέση με τις ροές χρημάτων από την Ευρώπη που ένα μικρό ποσοστό καταλήγει στον Έλληνα μικρομεσαίο. Θα έλεγα η σούπα της μετάλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι. Θα έλεγα στο ερώτημά σας ήταν κάτι το προαποφασισμένο, η ιστορία του καθενός μας δεν διαγράφεται ούτε και η πραγματικότητα διαγράφεται.

«Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών»
Για το πολιτικό του μέλλον είπε πως «λίγο πια μοιάζει η ΝΔ με την παράταξη που ξέρουμε» και πως «εγώ θα είμαι και μάχιμος και παρών».


«Επειδή είχα πολύ δύσκολες στιγμές με την τρόικα, την πιο δύσκολη την είχα όταν με πείσμα αρνήθηκα να δώσουμε όλη την περιουσία του ελληνικού κράτους στο υπερταμείο κάτι που δόθηκε μετά από τον κ. Τσίπρα για 99 χρόνια», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι είναι καταδικαστέα 100% η Ρωσία και σωστά πήγαμε υπέρ της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι «στείλαμε τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και την Ινδία στην αγκαλιά της Ρωσίας εν πολλοίς» και πως «αυτό στην εξωτερική πολιτική λέγεται ότι συνασπίζεις αντιπάλους». Ανέφερε δε ότι «για την Κύπρο είδαμε ελάχιστες διαμαρτυρίες» ενώ «για την Ουκρανία γίναμε ίσως βασιλικότεροι του βασιλέως»

Πηγή ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αφαίρεσαν καμπάνα από Ιερό ναό στην Αιτωλοακαρνανία.

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου Βόνιτσας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αγνώστων δραστών, οι ο...