Ως επιδότηση για όσα χρωστάνε οι εταιρίες ύδρευσης των δήμων θα διαθέσει έως 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΔΕΥΑ σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, όμως βάζει ως προϋπόθεση για την κάλυψη του 70% των χρεών την απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ ή τη συγχώνευση με άλλες ΔΕΥΑ.
Ειδάλλως η κάλυψη μειώνεται στο 30% και μόνο για όσες έχει διαπιστωθεί η διαχειριστική τους επάρκεια.
Το δέλεαρ δεν είναι και τόσο μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι στόχος είναι οι πόροι να εκταμιευθούν έως το τέλος του έτους. Το υπόλοιπο χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός τεσσάρων ετών.
Φυσικά, η Ένωση των ΔΕΥΑ αντέδρασε, καλώντας το υπουργείο να αποσύρει τη ρύθμιση αναφέροντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να ακυρώσει τον παραγωγικό διάλογο ανάμεσα στα υπουργεία, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ, που αποβλέπει στην ενίσχυση, στην ορθή λειτουργία των ΔΕΥΑ, στην εξυγίανση και τη βιωσιμότητά τους.
Αντ’ αυτού, με πρόσχημα την απώλεια της οικονομικής ενίσχυσης, προωθεί την απορρόφηση των ΔΕΥΑ από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ ως όρο για την επιδότηση οφειλών».
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το ενεργειακό τους χρέος οι ΔΕΥΑ δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη, αφού το ενεργειακό τους κόστος εκτινάχθηκε σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχουν λάβει καμιά επιδότηση σύμφωνα με το ενεργειακό τους προφίλ».
Όσοι έλεγαν ότι το επόμενο πεδίο αλλαγών στα δημοσιονομικά θα αφορά το νερό, μετά την ενέργεια, είχαν απόλυτο δίκιο όπως φαίνεται...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου