Η δόνηση ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 17 χλμ ανατολικά – βορειοανατολικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών.
Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.
«Δεν θα θέλαμε 6 Ρίχτερ, μπορεί να διεγείρουν άλλα ρήγματα», λέει ο Παπαδόπουλος.
«Προφανώς δεν αποκλείεται η ηφαιστειακή έκρηξη», τονίζει ο Κώστας Παπαζάχος και επισημαίνει ότι ακόμα και αν σπάσει το μεγάλο κομμάτι του ρήγματος η Σαντορίνη ή Ίος, η Ανάφη και η Αμοργός που είναι κοντύτερα, έχουν σε όλα τα μοντέλα περιορισμένες σχετικά επιπτώσεις, ενώ καταλήγει λέγοντας πως είναι η πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει.
Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοι διαμηνύει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου