Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της συμφωνίας επί του ελληνικού προγραμμάτος στο Eurogroup..
To κείμενο στα ελληνικά
Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με είσοδο από το ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους πολιτικής που διέπουν τον νέο ΕΜΣ πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές απέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή τους, όπως φαίνεται από την εξομάλυνση των μεθόδων εργασίας με τα θεσμικά όργανα και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων σε μια αποφασιστική και ταχεία τρόπο. Η συμφωνία αυτή είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη πορεία.
Το Eurogroup χαιρετίζει το ευρύ πεδίο εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που περιέχονται στο μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ), η οποία, εάν εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι ότι η αποφασιστική και όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων, όπως αυτές διατυπώνονται στο μνημόνιο συμφωνίας θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, υψηλά επίπεδα απασχόλησης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα θα στοχεύει σε μια μεσοπρόθεσμη πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με μια δημοσιονομική πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου -0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 πρέπει να επιτευχθεί κυρίως μέσω της εκ των προτέρων δημοσιονομικής παραμετρικών μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η Ελλάδα θα αναλάβει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του. Θα καθορίζει τις πολιτικές για την πλήρη αποζημίωση για την δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτής εναλλακτικών μέτρων μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η Ελλάδα έχει επιπλέον τη δέσμευση να βασικών αγορών εργασίας και προϊόντων μεταρρυθμίσεις για να ανοίξετε μέχρι την οικονομία για τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και την αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα. Όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως απαιτείται, μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας και σημαντική βελτίωση της διακυβέρνησης των τραπεζών και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ). Μετά τα αποτελέσματα του Ενεργητικού Ποιότητας κριτική και δοκιμές άγχος πριν από το τέλος του έτους, η εγγύηση στην πράξη θα εφαρμοστεί για τα ανώτερα ομολογιούχων χρέους, ενώ στην εγγύηση των καταθετών αποκλείεται. Το Eurogroup τονίζει ότι η συμφωνηθείσα προϋποθέσεις πρέπει να καθορίζονται περαιτέρω όπως ζητήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά προτεραιότητα, ιδίως στους τομείς των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της στρατηγικής του χρηματοπιστωτικού τομέα και της διακυβέρνησης, σε συμφωνία με τα τρία θεσμικά όργανα το χρόνο για την ολοκλήρωση της πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος ΕΜΣ. Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα. Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, καλούμε τις αρχές να αναπτύξουν όλα τα απαραίτητα μέσα για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος της αγοράς για την εξυπηρέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διάθεσης με τις κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των ευάλωτων οφειλέτες και διερεύνηση της δυνατότητας μιας κακής τράπεζας.
Συμμόρφωσης προς τους όρους του μνημονίου θα πρέπει να παρακολουθείται από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και μαζί με το ΔΝΤ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 (7) της Συνθήκης ΕΜΣ.
Το Eurogroup τονίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος ΕΜΣ. Το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν νέα νομοθεσία για να διασφαλίσει διαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και επαρκείς τιμές πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων (ΚΕ). Για να εξασφαλιστεί μια πιο φιλόδοξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ένα ανεξάρτητο ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων από το τέλος του 2015 και περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των ανεξάρτητα αποτιμώνται κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αποφεύγοντας ενώ οι πωλήσεις φωτιά. Το Eurogroup αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση για να εγκρίνουν το σχέδιο για το ταμείο αυτό μέχρι το τέλος του Οκτώβρη του 2015, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Έργο του θα είναι να εντοπίζει γρήγορα, μεταφέρει όλη τη διάρκεια ζωής του προγράμματος, και να διαχειριστεί πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μειοψηφικών συμμετοχών και να αυξήσουν την αξία τους σε επαγγελματική βάση. Αυτό θα περιλαμβάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, ενισχύοντας έτσι και τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Αυτό θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η τιμή στόχου για 50 δισ ευρώ μπορεί να πραγματοποιηθεί, με την τοποθέτηση των περιουσιακών στοιχείων της αγοράς, εκ των οποίων 25 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λοιπών στοιχείων ενεργητικού και 50% για κάθε ευρώ που απομένουν (π.χ. 50 % των 25 δις ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Η νομοθεσία για την ίδρυση του Ταμείου εγκρίνονται σε συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Το Eurogroup εκτιμά ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει πρόσθετα σημαντικά νομοθετικά μέτρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Αυτό υποστηρίζει τη σταδιακή διαδικασία της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα πολιτικές αρχές και την ιδιοκτησία του προγράμματος. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν κυρίως πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την πλευρά της φορολογίας και των δαπανών, τη νομοθεσία για την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς και ένα εκτεταμένο σύνολο των ενεργειών σε σχέση με τους τομείς και τα προϊόντα των αγορών χρηματοπιστωτικών. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δήλωση της Ευρωομάδας της 16ης Ιουλίου, οι ελληνικές αρχές έλαβαν μέτρα για να προσαρμόσει και να ολοκληρώσει τη νομοθεσία που εγκρίθηκε στις 15 Ιουλίου 2015. Οι αρχές έχουν επίσης καταργηθεί μια σειρά από διατάξεις οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του προγράμματος.
Το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι η εφαρμογή αυτών των προηγουμένων δράσεων έχει αξιολογηθεί θετικά από τα θεσμικά όργανα. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν έως το Σεπτέμβριο και τις δράσεις συνέχειας που προσδιορίζονται από τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να φέρει το νόμο που ψηφίστηκε νοικοκυριών αφερεγγυότητας, σύμφωνα με την πρόταση των θεσμικών οργάνων.
Με βάση την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, η συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής του ΕΜΣ θα καλύψει ένα ποσό έως και 86 δις ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει ένα ρυθμιστικό μέχρι 25 δις ευρώ για τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ανάλυση κόστους.
Η πρώτη δόση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ των 26 δισ ευρώ θα αποτελείται από δύο υπο-δόσεις. Η πρώτη υπο-δόση των 10 δις ευρώ θα διατεθούν άμεσα σε χωριστό λογαριασμό στο ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τους σκοπούς ανάλυση. Η δεύτερη υπο-δόση των 16 δις ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάδα σε πολλές δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη εκταμίευση του 13 δις ευρώ έως τις 20 Αυγούστου, που ακολουθείται από ένα ή περισσότερα περαιτέρω εκταμιεύσεις στο θέμα φθινόπωρο έως την εφαρμογή των βασικών οροσήμων με βάση μέτρα που περιγράφονται στο μνημόνιο συμφωνίας και να καθορίζονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και συμφωνήθηκε από το EWG.
Μια δεύτερη δόση για το τραπεζικό ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των αναγκών έως 15 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν μετά την πρώτη αναθεώρηση και το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων Ποιότητα Χαρτοφυλακίου κριτική και Τεστ Αντοχής και την εφαρμογή του χρηματοπιστωτικού τομέα παραδοτέα της επανεξέτασης. Τα κεφάλαια αυτά αρχικά θα μεταφερθεί στον ΕΜΣ χωριστό λογαριασμό και μπορούν να διατίθενται αμέσως μετά τη συμφωνία του ΕΜΣ Διοικητικού Συμβουλίου.
Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους διεξήχθη από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 (1) της Συνθήκης ΕΜΣ. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας εκτεταμένης και αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και των πρόσθετων μέτρων που σχετίζονται με το χρέος χωρίς ονομαστική κουρέματα. Σύμφωνα με τη δήλωση της συνόδου κορυφής του ευρώ της 12ης Ιουλίου, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα (το δυνατόν περισσότερο χάριτος και αποπληρωμής περιόδους) με στόχο τη διασφάλιση ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα παραμένει σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστική περικοπές στο δημόσιο χρέος.
Το Eurogroup θεωρεί απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του προγράμματος του ΔΝΤ ως απαραίτητη και χαιρετίζει την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα, αφού η πλήρης περιγραφή των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων τομέα έχει ολοκληρωθεί και μια φορά η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα έχει εξεταστεί και έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Με αποτέλεσμα προϋποθέσεις πολιτικής θα πρέπει να είναι κοινό μια όσο τους όρους πολιτικής που στηρίζεται το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής ΕΜΣ έχει αναπτυχθεί παράλληλα με εκείνη του ΔΝΤ. Μόλις εγκριθεί, η πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων του ΔΝΤ αναμένεται να μειώσει στη συνέχεια το φάκελο χρηματοδότησης ΕΜΣ. Το Eurogroup χαιρετίζει τη θετική αξιολόγηση του προσωπικού του ΔΝΤ στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων πολιτικής που περιέχονται στο μνημόνιο συμφωνίας, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ και προσβλέπει σε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ βασίζεται στην τελευταία.
Το Eurogroup θεωρεί ότι τα απαραίτητα στοιχεία είναι τώρα σε θέση να ξεκινήσει τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της χρηματοδοτικής συνδρομής του ΕΜΣ. Το Eurogroup αναμένει ότι ο ΕΜΣ Συμβούλιο των Διοικητών θα είναι σε θέση να εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας εξ ονόματος του ΕΜΣ και να εγκρίνει την πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής από August 19, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, και ως εκ τούτου ξεκλειδώσετε την πρώτη δόση ύψους έως 26 δις ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου