Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Αμφιλοχία : Συνεχίζεται η ανομβρία – Στερεύουν οι πηγές.

Η εικόνα της λίμνης Αμβρακίας, που συνήθως τέτοια εποχή εμφανίζει χαμηλά επίπεδα νερού, φανερώνει φέτος μια πιο σοβαρή κατάσταση. 


Η λίμνη, που επί δεκαετίες υπήρξε βασική πηγή άρδευσης για τις καλλιέργειες, κυρίως των καπνών, παρουσιάζει πλέον εικόνα εγκατάλειψης και ξηρασίας. 


Οι πηγές που τροφοδοτούν τη λίμνη και τα γύρω αρδευτικά κανάλια έχουν μειωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση.


Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Σάκης Τορουνίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέδειξε την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι η απουσία βροχοπτώσεων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο.


«Τα προβλήματα εντείνονται στις ορεινές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε νερό γίνεται όλο και πιο δύσκολη», σημείωσε, ενώ επεσήμανε πως οι λύσεις που εξετάζονται είναι περιορισμένες και κυρίως εξαρτώνται από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η συνεχιζόμενη ξηρασία δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια σοβαρή απειλή για την οικονομία της περιοχής. 


Οι αγρότες, που ήδη παλεύουν με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις συχνές οικονομικές αναταράξεις, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν ολοκληρωτικά τις σοδειές τους. 


Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αποτυχία των καλλιεργειών.

Με το φθινόπωρο να πλησιάζει και τις προβλέψεις για το καιρικό μέλλον να είναι δυσοίωνες, η Αμφιλοχία και οι γύρω περιοχές προετοιμάζονται για ακόμα πιο δύσκολες ημέρες. Η έλλειψη βροχής, σε συνδυασμό με τις ήδη επιβαρυμένες φυσικές πηγές, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μακροπρόθεσμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την επάρκεια νερού, όχι μόνο για την άρδευση αλλά και για την ίδια την επιβίωση των κατοίκων.


Η ανάγκη για σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κατάσταση είναι πλέον πιο έντονη από ποτέ. 


Ωστόσο, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η περιοχή είναι μια συνολική αλλαγή στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.


Η Αμφιλοχία, ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία και φυσική ομορφιά, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα από την ξηρασία. 


Το μέλλον της περιοχής εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις που θα ληφθούν άμεσα, καθώς και από την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων της να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τον τόπο τους ζωντανό.

Πηγή e-maistros.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σύλληψη Γυμνασιάρχη για παρενόχληση μαθήτριας.

Στην σύλληψη του Γυμνασιάρχη που κατηγορείται για παρενόχληση μαθήτριας, σε Γυμνάσιο της Αχαΐας, προχώρησε χθες η Αστυνομία. Σύμ...