Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Αιτωλοακαρνανία - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ

Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα
Εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση δίνει ο διδάκτωρ σεισμολογίας και κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στη λίμνη Τριχωνίδα στην Αιτωλοκαρνανία με αποκορύφωμα τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ που έγινε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής και ειδικά στο Αγρίνιο.
Οπως τονίζει η λίμνη Τριχωνίδα δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια ακριβώς διότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρήγματα και στο παρελθόν δύο φορές έχει δώσει σεισμούς μέχρι και 6 Ρίχτερ. Αναφέρει αναλυτικά:

Στη νοτιοανατολική πλεύρα
«Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στη δυτική Ελλάδα και έχει πλάτος περίπου 10 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και νοτιοανατολικά της πόλης του Αγρινίου. Η λίμνη Τριχωνίδας είναι μια ύστερη πλειο-τεταρτογενής προεκτατική λεκάνη, που δημιουργήθηκε από εκτατικά ρήγματα στη δυτική Ελλάδα. Η λεκάνη που περιέχει τη λίμνη Τριχωνίδα χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο κανονικό σύστημα ρηγμάτων που βυθίζεται στον βορρά που οριοθετεί τη νότια όχθη της λίμνης. Η πλειονότητα των σεισμικών γεγονότων στην περιοχή είναι περιορισμένη κατά μήκος της νοτιοανατολικής πλευράς της λίμνης».

Εχει δώσει 6 Ρίχτερ
Ο Γεράσιμος Χουλιάρας ανέτρεξε και στα αρχεία που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη περιοχή και αναφέρει: «Ιστορικά αρχεία υπάρχουν από το 1841 για αυτήν την περιοχή. Η πιο πρόσφατη καταγεγραμμένη σεισμική ακολουθία σημειώθηκε τον Ιούνιο-Δεκέμβριο του 1975 κοντά στη νότια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας. Ο πρώτος από τους ισχυρότερους σεισμούς έγινε στις 30 Ιουνίου 1975 (μεγέθους Mw 5,6), ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 1975 ένα συμβάν 5,5 Mw ακολούθησε και άλλο ένα στις 31 Δεκεμβρίου 1975 με μέγεθος Mw 6,0. Άλλα ισχυρά γεγονότα στην περιοχή σημειώθηκαν το 1882 και το 1885, με μεγέθη 5,5 και 6,0 αντίστοιχα.

Πηγή: Κώστας Ασημακόπουλος για το ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στο Αιτωλοακαρνανία - Ξεριζώθηκαν δέντρα

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου το απόγευμα της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιέ...