Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Αμφιλοχία : Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Σάκης Τορουνίδης για το έργο Αντλησιοταμίευση : Δύο εκατ. το χρόνο το όφελος για την περιοχή.

Δύο εκατ. το χρόνο το όφελος για την περιοχή της Αμφιλοχίας από την αντλησιοταμίευση. Τι δηλώνει στη  ο Δήμαρχος Σάκης Τορουνίδης


Αναλυτικά το δημοσίευμα: «Συνείδηση»

Η πορεία του έργου της αντλησιοταμίευσης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», δηλαδή ο Αντλησιοταμιευτικός Σταθμός 680 MW στην Αμφιλοχία, κρίνεται εξαιρετικά ικανοποιητική με ορίζοντα το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 και να τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2026.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh, έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, ενώ περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

Υλοποιείται στις θέσεις «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργος» στην Αμφιλοχία και ο χρόνος παράδοσής του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευστάθεια και την επάρκεια του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στη συμπίεση των τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποια όμως είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από το συγκεκριμένο έργο;
Σύμφωνα με το δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Σάκη Τορουνίδη, υπάρχουν τα θεσμοθετημένα οφέλη, τα προβλεπόμενα και τα παράπλευρα οφέλη που με διεκδίκηση και την θέληση της εταιρίας να έχει σύμμαχο την τοπική κοινωνία επιτυγχάνονται ή πρέπει να επιτευχθούν άμεσα.



«Σε ό, τι αφορά αυτά που προβλέπονται πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο νόμος προβλέπει το 2% επί των καθαρών κερδών του έργου να πηγαίνει στον δήμο Αμφιλοχίας! Καταλαβαίνουμε ότι με υπολογισμένα τα τωρινά δεδομένα αυτό αντιστοιχεί σε 1,7 εκατ. ευρώ!

Για εμάς που κλείνουμε τον προϋπολογισμό μας με 700-800 χιλιάδες δικά μας συν ένα εκατομμύριο που είναι κρατικοί πόροι, αυτά τα χρήματα θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις για 125-130 εκατ. κέρδη της εταιρίας, αφού λειτουργήσει το έργο πάμε πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για το δήμο ευρύτερα», εξηγεί ο κ. Τορουνίδης.

«Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτά που εμείς διεκδικούμε και πιστεύουμε ότι θα τα πετύχουμε, όπως μια καλή έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, τουλάχιστον για τις περιοχές που άλλαξε το περιβάλλον τους, όπως η Πετρώνα και η Αλευράδα.


Αυτό είναι κάτι που το κυνηγάμε, δεν το αφήνουμε. Από την άλλη, υπάρχει η θέληση της εταιρίας, όπου μπορεί να βοηθά την τοπική κοινωνία, ασφαλώς για να κάνει και η ίδια τη δουλειά της.

Δεν ζητάμε, δεν μιλάμε για χρήματα, όμως οι ίδιοι άνθρωποι έχουν ζητήσει να βοηθήσουν όπου υπάρχει κάποια τοπική ανάγκη σε ασφαλτόστρωση, κάποια υλικοτεχνική υποδομή δικτύων, όπως π.χ. σωλήνες, που για εμάς μπορεί να απαιτούσε ακόμη και 150 χιλιάδες ευρώ σε κόστος.

Παράλληλα, μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια μελέτη που θα χρειαστούμε- επαναλαμβάνω, ως βοήθεια και τεχνογνωσία κι όχι ως χρηματικό ποσό-, η οποία θα είναι απαραίτητη για κάποιο άλλο έργο στο δήμο», καταλήγει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας.

Γιατί είναι μια διαφορετική ΑΠΕ

Η υποδομή περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες νερού, στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και προβλέπεται να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.

Συγκριτικά με τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα, η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

Έτσι, η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών.

Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

Το έργο έχει κριθεί ιδιαίτερα σημαντικό για το ενεργειακό τοπίο της χώρας, καθώς η ολοκλήρωση του αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο ενεργειακό σύστημα.

Έχει χαρακτηριστεί, από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 2.9), ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αμφιλοχία : Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Σάκης Τορουνίδης για το έργο Αντλησιοταμίευση : Δύο εκατ. το χρόνο το όφελος για την περιοχή.

Δύο εκατ. το χρόνο το όφελος για την περιοχή της Αμφιλοχίας από την αντλησιοταμίευση. Τι δηλώνει στη  ο Δήμαρχος Σάκης Τορουνίδη...