Σε 15 διαφορετικά δείγματα που συλλέχθηκαν από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπηανιχνεύθηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Παρόλο που η συγκεκριμένη δειγματοληψία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2024, η έκθεση ενσωματώθηκε στη δικογραφία μόλις πρόσφατα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση της διαδικασίας.
Η νέα ανάλυση, η οποία παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη στις 3 Φεβρουαρίου 2025, βασίζεται σε δείγματα που συλλέχθηκαν στις 31 Μαΐου 2024, σχεδόν οκτώ μήνες νωρίτερα.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα αρχικά αποτελέσματα της πρώτης δειγματοληψίας, που είχε διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου 2023 και είχε αναλυθεί σε διάστημα 40 ημερών.
Συνολικά, έχουν εξεταστεί 50 δείγματα – 25 από τη δειγματοληψία του 2023 και άλλα 25 από εκείνη του 2024. Από αυτά, τα 15 περιείχαν ίχνη ξυλολίου, ποσοστό που αγγίζει το 30%.
Η γεωγραφική κατανομή του ξυλολίου και οι επιπτώσεις.
Το ξυλόλιο δεν εντοπίστηκε τυχαία σε ένα μόνο σημείο, αλλά σε διάφορα μέρη των τρένων και του χώρου της τραγωδίας. Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκε σε ξύλινες επιφάνειες της 1ης και της 2ης φορτάμαξας της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σε μεταλλικά τμήματα των ίδιων βαγονιών, πάνω στις εξωτερικές επιφάνειες των ηλεκτρομηχανών, καθώς και στο χώμα κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Σύμφωνα με πραγματογνώμονες που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων, η ανίχνευση του ξυλολίου σε τόσο διαφορετικά σημεία, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική του κατανομή και τις ποικίλες υφές των δειγμάτων, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στη δημιουργία της πυρόσφαιρας.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για την παρουσία του ξυλολίου σε καθεμία από τις 15 περιπτώσεις ξεχωριστά, ενισχύει την υπόθεση πως σχετίζεται με την καύση ενός άγνωστου μείγματος υγρών υδρογονανθράκων.
Επιπλέον, η συχνότητα εμφάνισης του ξυλολίου (1 στα 3 δείγματα) μειώνει την πιθανότητα να προέρχεται από τυχαία περιβαλλοντική ρύπανση ή εξωτερική επιμόλυνση.
Το γεγονός ότι 35 άλλα δείγματα από την ίδια περιοχή δεν περιείχαν ίχνη της ουσίας ενισχύει την αξιοπιστία των ευρημάτων και υποδηλώνει ότι η παρουσία του δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται με έναν συγκεκριμένο παράγοντα που ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Τέμπη: Αποδυναμώνεται η θεωρία για τα έλαια σιλικόνης
Η ανίχνευση ξυλολίου σε 15 διαφορετικά σημεία επιβεβαιώνει την ύπαρξη εύφλεκτου μείγματος υδρογονανθράκων, ειδικά αν ληφθούν υπόψη και τα προηγούμενα ευρήματα βενζολίου, τολουολίου και άλλων αρωματικών ενώσεων.
Αυτά τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν το συμπέρασμα της Ένωσης Οικονομικών Δραστηριοτήτων Ασφαλείας και Ανάλυσης Ατυχημάτων Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), που είχε υποστηρίξει την πιθανότητα η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε άγνωστο εύφλεκτο υλικό, το οποίο προκάλεσε την έντονη φωτιά και την πυρόσφαιρα.
Αντίθετα, το σενάριο που προωθούσε η κυβέρνηση, το οποίο απέδιδε την ανάφλεξη στα έλαια σιλικόνης από τους μετασχηματιστές των μηχανών, φαίνεται να καταρρίπτεται.
Η ανάλυση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που έχει ήδη παραδοθεί στον ανακριτή, υποστηρίζει πως για να δημιουργηθεί μια τέτοια πυρόσφαιρα απαιτούνταν περίπου 2,5 τόνοι πτητικών υδρογονανθράκων – ποσότητα που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα έλαια σιλικόνης.
Μάλιστα, η έκθεση υποδεικνύει ότι η πιθανή τοποθεσία μεταφοράς του εύφλεκτου υλικού βρισκόταν ανάμεσα στη 2η μηχανή και την 1η πλατφόρμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, περιοχή που εξετάζεται ενδελεχώς στις νέες έρευνες που πραγματοποιούνται από τις 7 Μαρτίου στο Κουλούρι, όπου έχουν μεταφερθεί τα συντρίμμια του δυστυχήματος.
Συνεχίζονται οι έρευνες στο Κουλούρι
Παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες στο Κουλούρι, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί κρίσιμα στοιχεία που να αποκαλύπτουν την ακριβή προέλευση της φωτιάς. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο κόκπιτ της 2ης μηχανής, το οποίο δεν έχει ανακτηθεί ως ενιαίο κομμάτι, αλλά μόνο σε μικρά τμήματά του.
Επιπλέον, η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής στρέφεται και στα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, εστιάζοντας στα συστήματα κλιματισμού που περιέχουν φρέον, καθώς και στους αεροθαλάμους των μετασχηματιστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πραγματογνωμόνων των οικογενειών, η θεωρία αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς, όπως τονίζουν, «12 κιλά φρέον, που έχει υπολογιστεί ότι μετέφεραν, είναι αδύνατον να προκαλέσουν αυτή την ανάφλεξη».
Η έρευνα συνεχίζεται, με τα ευρήματα να αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες της τραγωδίας και στους παράγοντες που οδήγησαν στο φονικό δυστύχημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου